05 september, 2006

Fællesskaber på Flickr

Gruppen "Indblik og udsyn" i Flickr vokser stille og roligt. Der er i skrivende stund 11 medlemmer og 13 fotos og jeg ved, flere er undervejs, når kameraer er blevet opladet :)

Mange af billederne er collager lavet i Flickr Toys. Har du lyst til at deltage, er du mere end velkommen. Reglerne står på Flickr siden.

Min computerplads

Flick er virkelig langt mere end et "fotogalleri". Som jeg skriver andetsteds, er Flickr er et netværkssted og en legeplads.

Hver gang vi starter et nyt hold, kan jeg mærke forbeholdet hos de nye studerende overfor det "offentlige" i Flickr. Pressens fortløbende roman om nettet som "det farlige sted" har desværre overskygget de positive historier om nettet som "legeplads" og "fællesskaber". Som nu f.eks. Flickr. Det er godt nok at tænke sig om på nettet - men refleksreaktionen synes ofte at være "password på" - og det i tider, hvor alle råber "videndeling"......?

For alle, der vil være lovlydige på nettet og derfor ikke kopierer billeder uden at have indhentet tilladelse, er Flickr en ren guldgrube. Alle foto i Flickr er belagt med en Creative Commons licens - dog af forskellig slags. Nogle må udelukkende bruges til private formål, nogle må kun bruges, som de er, men mange må endog viderebearbejdes. Ingen må dog kopieres/anvendes uden at ophavsmanden krediteres. Selvfølgelig. Alt andet ville være at lade, som om man selv havde taget fotoet!

Flickr er der, fordi der er millioner af mennesker, der er villige til at dele. Og har man glæde af at låne, bør man selvfølgelig også selv bidrage, så det er lidt ærgerligt, hvis mediernes skræmmekampagner ødelægger fællesskaberne ved at skabe mistro til disse på nettet. Tænk, hvad der kan udrettes, når mange bidrager - Wikipediaen for eksempel. Der er nu Wikipediaer på over 200 sprog med 1,367,180 artikler på engelsk, 461.118 på tysk, 57 535 på esperanto! og 48.240 artikler på dansk (den danske Wikipedia påbegyndtes i 2001) - alle skrevet af ganske almindelige mennesker i deres fritid. Til sammenligning tog det 3 år og X mill. kroner at lave en dansk it-ordbog med..... 400 it-termer!

Gode links om ophavsret på nettet:
Generelt om ophavsret
Ophavsret som tegneserie
Creative Commons

Ingen kommentarer: