09 december, 2005

WordPress

Den blog teknologi, jeg foreslår til jeres eksamensprojekt/vort fremtidige, fælles videndelingsprojekt hedder WordPress. WordPress adskiller sig rent teknisk fra Blogger på flere måder, men er lige så let at skrive i, som Blogger.
Den største forskel ligger i, at man skal have sin egen server for at have WordPress kørende. Her er fordelen ved Blogger, LiveJournal, MySpace, Smartlog.dk m.fl., at de alle hoster bloggene for brugerne. Det vil sige at i jeres pædagogiske arbejde, er de at foretrække.
WordPress har dog nogle vigtige funktioner, som gør, at jeg vil anbefale netop WordPress til dette projekt. Baggrunden er, at projektet jo ikke i sit væsen er et ”dagbogsprojekt”, som jo ellers er blogs væsen og karakteristika. Projektet I planlægger er mere en ”Ressource” end en dagbog – dog er samtalen stadig et centralt element, og bloggen er derfor at foretrække frem for et webiste. Nyheder står øverst (læserne følger løbende med og har selvfølgelig bloggen i sin newareader/Bloglines) og kommentarfelt (læserne bidrager – både med spørgsmål og egne ideer og løsninger).Dét som er bloggens fordel (frem for en website) er dog også dens svaghed: bloggen er vanskelig at finde tilbage i – man skal kende materialet for at vide, hvad man skal søge efter og om det i det hele taget er der, og man skal vide hvilken måned, posten blev skrevet i for at finde den i arkivet.Her har WordPress to løsninger: et fuldsøgefelt og kategorier. Fordelen ved kategorierne (ligner faktisk det, vi i delicious og Flickr kalder Tags) er endvidere, at man kan kategorisere/tagge en post i flere kategorier. Det betyder så, at en post kommer frem både i kategorien ”Billedbehandling” og i kategorien ”Målgruppe 3 til 5 årige” (bare et eksempel).
At installere WordPress på vores server, sætte templaten op og få de funktionaliteter, vi ønsker os ind i den, tager Agnete, Helen og jeg os af. Det betyder selvfølgelig, at det sjove arbejde med at indrette og pusle om bloggen ;) ikke bliver en del af jeres opgave, men da det er et fællesprojekt, er det nok af mindre betydning. Vigtigt er det, at I sammen snakker meget grundigt igennem, hvilke funktioner, der skal være og hvilke andre krav, der skal stilles til layoutet. Er der mange indlæg og store billeder, kan det ikke nytte, man vælger et layout med smalle spalter. Vil I have mange forskellige funktioner, skal I til gengæld heller ikke vælge et for simpelt layout.
Her er en adresse til en WordPress Theme Viewer med alle de layout et hjerte kan begære *S*. Vælg Filmstrip i stedet for Thumbnails, så får alle eksemplerne præsenteret i én lang række øverst på skærmen. Når I klikker på et eksempel vises det i fuldstørrelse. Men jeg vil bede jer stille jeres æstetiske sans på Stand By i første omgang. I må endelig ikke forelske jer så meget i de søde vovser, at I glemmer opgaven: at finde vigtige funktioner!!!
Skal der være en kalender? Skal der være en Blogroll (linksamling)? osv, osv.
Først når vi har funktionerne på plads tager vi fat i æstetikken.

Til den tid vil jeg arbejde med layoutet i ”faurholts fumleri”, så I kan følge med i processen, og når layoutet er på plads dér, flytter vi det til jeres blogs endelige plads, som skal hedde????????

6 kommentarer:

dortesophie sagde ...

Hej Lis :-)

Jeg har kigget på de forskellige Themes og lagde mærke til, at man i eks. 47 kunne søge på 2 forskellige måder. Dels en almindelig søgning udfra ord, samt en søgning udfra themes. Det giver en mulighed for at søge på forskellige hovedkategorier - eksempelvis: animationer eller aktiviteter opdelt i brugergrupper.

God weekend

Mange hilsner

Dorte

lis faurholt sagde ...

Helen og jeg har en gammel blog, som skifter farve, og hvor brugeren selv kan skifte skrifttype og -størrelse, men layout 47 er jo noget mere avanceret :)
Layout 11 har muligvis det, du efterlyser.

lis faurholt sagde ...

... og i layout 17 er arkivet også lagt som en (tredje) søgemulighed. Det er faktisk lidt smart, at månederne ikke listes op med en linie hver. Efter et år eller to vil arkivet jo fylde temmelig meget i spalten.

lis faurholt sagde ...

Safety - hvis det ellers er den rigtige, jeg har fundet - har den, tv.: kategorier, søgefunktion, arkiv og th: Blogroll (linkssamling) og Meta (login, RSS feed og andre blog-tekniske ting).
Jeg er helt enig i, at de funktioner, du foreslår er de aller vigtigste.
Måske er det dog, som jeg skrev i forrige indlæg en god ide at have arkivet som en (forvalgt) søgefunktion? (se linket til layout 17).
Mon vi ikke også skal have en About = Om os eller Om siden? Evt. en forklaring på, hvad en blog er?

Og så er det vigtigt ikke at tænke i "undersider" - det er en blog - der er kun én side :) Med mindre vi altså vil lave flere blogs? :))

lis faurholt sagde ...

Kære Ruth
Jeg kan være lidt bekymret over, om det er den samme vi snakker om, når du siger, at "spalten" er meget smal. Den er netop meget bred i layout 17, bl.a. fordi der kun er 2 og ikke 3 spalter....

mrskarin913 sagde ...

Hej Lis.

Så har jeg også lige fået tid til at se på de forskellige muligheder for layout på vores blog.
Der er mange muligheder, og jeg vil gerne tilslutte mig, at vi får nr 17, som flere af jer har anbefalet.
MVH Karin.