10 oktober, 2005

Besiddelsesritualer

Jeg læste i weekenden en artikel om mobiltelefoner. I artiklen skriver Jesper Olesen om begrebet 'Besiddelsesritualer':

"Besiddelsesritualer har til formål at gøre et nyerhvervet forbrugsgode til sit eget. Det kan indebære handlinger om indsamling, rengøring, sammenligning, fremvisning, fotografering tilpasning, placering af tingen i en samling eller opstilling i en udstilling. Gennem ritualerne overfører ejeren en personlig betydning til produktet, hvorved han eller hun tager det i besiddelse på en måde, der går ud over simpelt ejerskab. Den nye ejer personaliserer med andre ord produktet ved at overføre betydning fra sin individuelle livsverden til det netop erhvervede forbrugsgode. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at ejerskab i denne betydning ikke er en statisk tilstand, men en aktivitet. Gennem besiddelsesritualer skaber ejeren en personlig verden af produkter, som afspejler hans eller hendes erfaring, selvopfattelse og verdensbillede. Gennem den type handling kan produktet udtrykke nogle aspekter af ejerens personlige identitet."
Jesper Olesen: "Børn, forbrug og mobiltelefoner. Den sociale konstruktion af behovet for mobiltelefoner blandt børn" i Tidsskrift for børne- og ungdomskultur, nr. 46, 2003, p. 72

Det slog mig, at begrebet 'besiddelsesritual' ganske godt beskriver den aktivitet, vi alle kaster os over med det samme, når vi har lavet en ny blog: vi personaliserer straks den template Blogger stiller til rådighed for os. Vi har alle brugt megen tid på denne proces, såvel inden vi begynder at skrive i bloggen, som sideløbende med, at vi får begyndt at skrive.
Som underviser på en videregående uddannelse vil man være tilbøjelig til umiddelbart at koncentrere sig om det skrevne - indholdet - og måske være for utålmodig i forhold til denne 'ibrugtagelseproces', men det er vigtigt at være opmærksom på processens betydning og give den tid.

Som pædagoger i institutioner vil man sikkert være mere tålmodig, idet man ser processen som en vigtig æstetisk proces, men her er det alligevel vigtigt at gøre sig overvejelser om 'ejerskabet' - det er ikke det samme at eje sin egen personlige (og personaliserede) blog som at have en blog fælles med alle de andre børn....

Ingen kommentarer: