21 marts, 2006

Leg

Carsten skriver i sin blog (teksten: Leg som kvalitetskriterium)

Leg er i denne definition [Leg defineret som en kvalitet i sig selv, hævet ud af det almindelige, daglige liv] et besværligt begreb og lidt at et kors for vores grundlæggende rationelle tankegang, hvor ethvert fænomen har en årsag og ikke mindst et formål, selv om den ofte kan være skjult. Vi har faktisk umådelig svært ved at forestille os, at der eksisterer noget, som ikke er til for noget (andet).
(næstsideste afsnit)
Det er den danske Wikipedias tekst om "leg" et pinligt eksempel på. Tekstens centrale påstand er, at legen har et mål:
Når de leger kan legen have de mål at optræne motorikken, samt at lære sig selv og omverdenen...... Disse [rollelege] kan ses som forbederedelse til den voksne verden.
Wikipediaens tekst er en katastrofe. Skal vi ikke skrive en ny Wikipedia tekst om leg?

Som jeg skrev d. 3.3., sagde Ben Cerveny sidste år på Reboot, at Flickr er det sted på internettet, hvor der i dag leges mest. Er der nogen af jer, der har et bud på, hvad han mente med det? Har I - med Carstens legebegreb i lommen - fundet legen på Flickr? Eller mener Ben Cerveny noget andet med "leg"?

2 kommentarer:

dortesophie sagde ...

Hej Lis,

jeg synes du har meget ret i at den tekst er en katastrofe.

For mig er definitionen på leg: Sjovt. Leg skal være sjovt, og man kan ikke med rimelighed sige at børn leger for at træne deres motorik. At Motorikken via legen bliver trænet som en bonus er en anden sag.

Dvs. der er ikke nogen egentlig beskrivelse eller afgrænsning af begrebet leg der er mere rigtig end andre.

Men et er sikkert, legen udvikler sig som Carsten Jessen også siger: De lege voksne legede i barndommen holder ikke altid hos nutidens unge - ligesom nutidens voksne kan være fulde af fordomme overfor børns legekultur med eksempelvis computere.

Bare lige mine tanker.

Mange hilsner
Dorte

lis faurholt sagde ...

Og sjovt nok, var det lige præcist også sådan, da jeg var barn. De voksne så med mistro på det, vi synes var sjovt!
Som jeg skrev ovre i Carstens blog i dag, var det ikke velset at læse for meget - en "læsehest" havde den samme tvetydighed, som en "nørd" har i dag - stolthed over, at junior kan finde ud af det, men mistro til nytten af det skidt, vi læste!!