I dag startede undervisningen i "Dansk, kultur og kommunikation", 2. semester. På første semester arbejdede vi med børns mundlige legekultur og indsamlede f.eks. en guldgrube af vittigheder. Står du lige og mangler en, så kik ind på samlingen, der skal nok være én, du ikke kender.
2 hold har foreløbigt bidraget til samlingen, hvad kan det ikke blive til i løbet af et par år. Når man tænker på, at Arto faktisk startede som en vittighedsamling, er perspektiverne jo store *G*
På 2. semester skal vi arbejde med "Traditioner i forandring", og Helen og jeg er sammen (igen ;) om et delforløb, der handler om Mobiltelefoner og Internettet. Det ligger ikke så langt fra vores multimedieundervisning, så helt fremmed for denne blogs sædvanlige tema er det ikke :)
Vi tager allerførst fat i de diskussioner, der er om nye medier. Til lejligheden havde vi fundet en herlig Emma Gad tekst frem fra 1918 (I ved den gang, hvor telefoner ikke stod i stuen, for så brugte kvinderne dem blot til at sladre i!!). Emma Gad skriver f.eks. meget håndfast (sådan var hun jo :):
"Lad Dem ikke helt beherske af Deres telefon, men sæt den ud af Virksomhed under et Maaltid sammen med Gæster og under en vigtig Samtale. Kun alt for ofte sker det, at man lader betydningsfulde Forhandlinger afbrydes, og deres Traad tabes, maaske for bestandig, for at modtage en ganske ligegyldig Forespørgsel i Telefonen."
(Emma Gad: "Takt og Tone", Billesø og Baltzer, 1918, p. 185)
Hvad ville Emma Gad mon have svaret læserbrevsskriveren?
"Jeg undrer mig over, at også meget veluddannede mennesker i stigende grad bruger deres mobiltelefoner overalt. Ja, selv under private middage. Forleden havde vi besøg af nogle venner. Manden, der er midaldrende, sad med åben mobiltelefon og læste sms-beskeder under middagen. Er det mig, der er uhyggelig gammeldags, eller er dette ikke bare en ufattelig og usympatisk vane?"
Læserbrev i "Kristeligt Folkeblad"
Britta Schall Holbergs svar ligner til forveksling Emma Gads:
"..... en ordentlig opførsel, der blandt andet indebærer, at man slukker sin mobiltelefon, når man blandt andet er til privat selskab. Det er da for respektløst, at værtsparret måske i dage og timer har gået og glædet sig til den middag, de har inviteret til. De har købt ind, pyntet bord, gjort sig umage med en bordplan og lavet lækker mad, og så melder en eller flere af gæsterne sig helt ud af selskabet, fordi det er vigtigere, at han ikke går glip af, hvad der kommer på mobilen. Det er jo sådan set heller ikke videre høfligt over for den borddame, der må finde sig en anden samtalepartner eller må finde sig i den respektløshed, der ligger i at ignorere hende til fordel for sms-beskederne.."
Der er - og har altid været - diskussioner om håndteringen af nye medier! Og det er ikke kun børn og unge, der er årsag til divergerende synspunkter på "høflig adfærd".....
Spis brød til :)
11 april, 2008
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar