31 december, 2005
30 december, 2005
Kreative ideer på Internettet - hvordan man supplerer sin SU
Fidusen er at sælge reklamer og betale 1$ pr. pixel. Efter sigende har han nu tjent 6.3 millioner kroner. Og så er siden langt fra køn :)
Inden nogen bliver alt for misundelige, så forlyder det, at mens projektet oprindeligt var tænkt som en måde at financiere studierne på, så har den studerende nu så travlt med sitet, at han ikke kan nå at passe sine studier - og kan åbenbart ikke engang nå at passe sitet heller *G*
Senere i dag kom jeg forbi projektet: The Mile Wall. Projektet er lavet af Travis Smith som ifølge sitet er en 19 år gammel college student fra Savannah College of Art and Design. Hans projekt går ud på at komme i Guinness Book of World Records med den længste vertikale webside. Dét kunne jeg altså ikke stå for, så jeg har betalt 1$ med min PayPal konto for at få et billede af CVU Sønderjylland på muren :)
Hold øje med

On The Wall
Om Web 2.0 og betaversioner
Jeg forestiller mig bloggen som en studieressource, hvor studerende kan få et overblik over, hvad der findes og dermed tage det i anvendelse, de aktuelt kan bruge som studieredskab.
Jeg lægger linket til den nye blog (Web 2.oh!) her i bloggen (under links) i næste uge. Der er flere ting, multimedieholdet vil kunne have glæde af, tror jeg.
Det ganske fantastiske muligheder, der dukker op for tiden på nettet: Weblogs, Flickr, podOmatc, del.icio.us, Bloglines og Basecamp, som vore studerende på multimedieholdet allerede bruger samt Protopage og Squidoo, som jeg har lavet til holdet.
Alle disse muligheder er en del af det, der betegnes som Web 2.0 - altså 2. version af Internettet. Det begreb er der en del diskussion om, men det dækker det faktum, at Internettet nu er et sted, man ikke blot passivt betragter, men også aktivt deltager i. Det kaldes også the read/write web. Og mulighederne for at deltage/skrive/publicere/diskutere bliver flere og flere hver dag.
Mange af de nye muligheder er Beta versioner - dvs. ting, der ikke er færdigtestet endnu. Det betyder selvfølgelig, at man må forvente mangler i funktionerne, men på den anden side betyder det ofte også en åbenhed, man mangler hos mange betalingstjenester.
Et eksempelt er her i dag, hvor Arvind, der har set, at jeg anmelder Zoho Writer lægger en kommentar, der inviterer til dialog/feedback. Jeg mailede selvfølgelig straks tilbage - dels at jeg anbefaler Zoho til mine studerende (hvad han jo ikke kan vide, da han ikke forstår dansk :), men jeg benyttede lejligheden til at brokke mig over, at grafikken ikke kommer med i Word og .pdf filerne og straks kom der en mail tilbage, hvor Arvind skriver:
. Tænk, hvis Microsoft var lige så åben *rofl*
Thanks a lot for your glowing comments. Yes, blogs are a wonderful medium & it's blogs that have connected you & your students with Zoho so quickly & easily. We sure will look into the issue of graphics (images) not turning up in doc/pdf formats & will get back to you on this.
PS. Jeg er selvfølgelig ikke blind for, at Web 2.0 også er en del af en ny forretningsstrategi, hvor man i stedet for at "brande" produktet som Coca Cola og McDonalds i gamle dage nu kommunikerer direkte med sine kunder - bl.a. ved hjælp af blogs. Som Arvind skriver i den mail til mig, hvor jeg spørger, om jeg må citere hans mail her i bloggen: "Of course you can. I'm all for blogs :-)" - hvorefter han lige benytter lejligheden til at gøre mig opmærksom på andre Zoho produkter, der kunne være interessante for uddannelsesinstituioner (Zoho Planner og Zoho Callenge) *S*.
29 december, 2005
Foto Galleri: Jalbume
Hvis man vil lægge sin præsentation ud på nettet kræver det en ftp adgang (en server), men man kan jo også bære dem rundt på en memorystick eller brænde dem på en CD-rom.
Tjek også lige mine tomat-eksempler ud :)
MOMA Museum of Modern Art
Helt vildt er "Safety Gear for Small Animals" - find "Safety Gear for Small Animals" i index'et.
28 december, 2005
Set på Flickr
Jeg kom forbi en flot anvendelse af notefunktionen på Flickr i dag.
Klik i Flickr (- virker ikke her i bloggen) på "Zoom ind", så viser næste billede - og næste close ups af motivet.
Blooming tree 1
Originally uploaded by GustavoG.
Her er de to øvrige billeder som giver illusionen af Zoom:
Blooming tree 2
Originally uploaded by GustavoG.
Blooming tree 3
Originally uploaded by GustavoG.
Nok en julegave
Multimedie
Hvis du skulle have glemt, hvordan du skifter startside, så gør du således:
Klik ind på siden, du vil have som startside
Vælg 'Funktioner'
Vælg 'Internetindstillinger'
Klik på knappen 'Brug aktuel side'
Klik på knappen 'Anvend' (nederst til venstre)
26 december, 2005
Squidoo
Jeg har arbejdet med "Personaliserede sider" og "Tag Skyer" - spændende.... der er rigtig mange, og der kommer flere til så at sige hver dag.
Som sædvanlig tror jeg ikke på én løsning for alle, så jeg knkler mig stille og roligt igennem et antal for at mærke, hvad de hver især er gode til.
I dag har jeg lavet en såkald "Lens" (en form for en sky) til Multimedieholdet i Squidoo.
Squidoo / Multimedie 2005 ser således ud:

Det tog ikke uoverkommelig tid at lave den, og jeg forestiller mig flere måder, Squidoo kunne bruges på:
- som her - et hold, hvor underviseren får et overblik over/indblik i alle studerendes aktiviteter
- en samlet side med alle undervisernes hold - der er nemlig ikke blot mulighed for at lægge enkeltlinks ind, men også mergede feeds, således at et helt hold optræder som ét link
- en side pr. studerende - en form for portfolie
- i institutionssammenhæng er den også oplagt - her kunne man endda give linket til forældrene (ét link for den samlede institution eller ét for det enkelte barn?)
Hvad siger I til den oversigt, kære studerende? Er det ikke rart? Og rolig nu - den er lavet færdig, det er ikke noget nyt, I nu skal i gang med - det er en (forsinket jule)gave til jer *lol*
Mest til Helen:
For at det ikke skal være løgn har jeg fundet en australsk tjeneste, som til forveksling ligner en portfolie: openomy - den ligner en skrabet udgave af det Agnete sidder og arbejder med til undervisernes materialer!
Og hvor bliver den snå så af????? Det eneste sted, det sner konstant og vedvarende er i Dortes blog - i min blog er sneen også kun "halvhjertet" på grund af "Læs mere...." funktionen :(
Online tekstbehandling
Zoho Writer er et gratis tekstbehandlingssted på nettet. Ud over at skrive, redigere og dele dokumenter, kan man eksportere dokumenter til Word, .pdf og sxw samt poste dem til blogs (Blogger/Typepad/LiveJournal).
Editoren er lækker, og Zoho Writer ser meget lovende ud.
Ovenstående er posted fra Zoho Writer.
Der er ret mange muligheder for at dele dokumenter i Zoho Writer:
- man kan sende en email med et link (og vælge at skrivebeskyttet eller ej)
- man kan sende en email med dokumentet som vedhæftet fil
- man kan gøre dokumentet offentligt tilgængeligt
(http://www.zohowriter.com/public/16627/17677)
Som det ses på illustrationen, kan man indsætte grafik i editoren i Zoho Writer, men grafikken kommer selvfølgelig ikke med i bloggen, da den ligger på den lokale harddisk. Heller ikke i Word dokumenter og .pdf filer kommer grafikken med - øv!
Writey er ligeledes et gratis tekstbehandlingssted på nettet. Writey ligner lidt mere en Wiki.
Der er også en god, gratis, online Wiki: Jotspot. Det er den eneste ægte, gratis Wiki, jeg indtil nu har fundet. De øvrige har manglet en eller flere vigtige funktioner.
24 december, 2005
Blockquote test
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.
Jeg skulle lige se, om tagget 'blockquote' virker i blogger. Det gør det :))
Det skrives som sædvanlig
tekst
Den mærkelige tekst hedder "lorem ipsum" eller en mumletekst, der bruges, når man skal afprøve et layout, og den har været anvendt som "dummytekst" siden 1500-tallet.
Jeg troede, at det var en "intetsigende" tekst indtil jeg blev klogere for kort tid siden. Teksten er en klassisk latinsk tekst skrevet af Cicero år 45 F.Kr.
Performancing
Man kan endda Copy / Paste et billede på en website. Det har håndtag og det hele i editoren.
Dette indlæg er sendt fra Performancing.
PFF gives you an easy way to blog about the webpage you are viewing.When you right-click anywhere on a webpage, you will find an additional context-menu item called "Performancing" and a submenu-item called "Blog this page (in Split Browser)"
23 december, 2005
Inspiration
Marshmellow gun er herlig - her er oven i købet fortalt, hvor inspirationen kom fra og videoen viser endnu et (nødvendigt) produkt :)
Pruttemaskinen er heller ikke tosset - her er forklaringen både som stillbilleder og som video-demonstration.
- og kom så ikke og sig, at tegneserier ikke er skadelige *lol*
Der 227 projekter, og måske nogle ideer at hente?
Tidsånden
Måske siger årets statistikker mere om den sag. I dag kom f.eks. Googles Zeitgeist, her kan jeg se, hvad der binder verden sammen i denne globaliseringstid: naturkatastrofer og medier (populærkultur).
Særligt interessant er det at se, at på det tekniske område er det præcist det, vi har arbejdet med i multimedie: billeder (digitalt kamera og psp) og lyd (podcasting: ipod, mp3 palyer), der topper listen.
Årets ord er "Podcast". Der er mere at læse om det på danmarks første Podcast Portal. Portalens "Kom godt i gang" er et godt sted at starte for de, der får en mp3 afspiller eller en ipod i julegave :)
Søgemaskinen Yahoo! har ifølge Erik Høy fået et ekstra faneblad til søgning af audio/podcasts.
Det ser også ud til, at dating får helt nye muligheder :)
22 december, 2005
Hosting
BubbleShare er et nyt sted, hvor man kan gemme fotos (private og offentlige). BubbleShare har ikke Flickrs mange muligheder for "sociale aktiviteter". BubbleShares fordel er, at den er enormt simpel. Kan man finde en fil på sin harddisk, er man straks ekspert.
I den helt anden ende ligger Ourmedia, som kan del hele, men til gengæld er svær at finde ud af at bruge.
Delte dokumenter på nettet
Zoho Writer og Writely et gratis tekstbehandlingssted på nettet. Ud over at skrive, redigere og dele dokumenter, kan man i Zoho Writer eksportere dokumenter til Word, .pdf og sxw samt poste dem til blogs (Blogger/Typepad/LiveJournal) .
20 december, 2005
4 dage før jul
Helen og jeg har desuden i dag forsøgt at geare Multimedieholdet lidt op igen. Det var vist både eksamensfladhed og andre fag, der tog energien, men der er så kort tid tilbage, at vi altså MÅ igang igen. I morgen opretter Agnete og jeg så det nye domaine og den nye blog. Det bliver spændende at se, om vore studerende synes, det er let eller svært at sætte sig ind i en ny blogteknologi ("Wordpress"). Denne gang er der jo den store fordel, at de ved, hvad en blog er, og hvordan de skal tænke om den. Så mon ikke det går ret smertefrit?
Meget af materialet/indholdet til projektet har de jo allerede liggende på deres blogs - det skal blot tilpasses i formen til det nye projekt.
Ja, selv vores "specialstuderende" er blevet aktiv på sin specialeblog *rofl*
Fremover vil de studerendes 1. blog være deres "private" blog - som de kan anvende til studiet eller familien eller en blanding....
Deres 2. blog vil fungere som skitse til det fælles projekt: do-it.cvusonderjylland.dk, som vi opretter på seminariets server i morgen eftermiddag. Dette fælles projekt er holdets afsluttende eksamensprojekt: en videndelingsblog til både børn og pædagoger.
Vi har valgt at bruge "Wordpress" i stedet for "Blogger", fordi WP har funktioner, det ikke er muligt at lave i "Blogger", f.eks. kategorier og søgefunktioner. Hvis disse funktioner ikke er til stede, kan bloggen hurtigt blive uoverskuelig at anvende som ressource.
"Blogger" er god, når det er dagbogstekter, der skrives - når læseren følger fortløbende med, som vi har gjort i holdets blogs her i forløbet, men det nye projekt kommer til at virke lidt mere som en mellemting mellem en blog og en website. Her er det meningen, at der ligger ressourcer/ideer/beskrivelser - samtidig med, at der løbende også skal komme nyheder og samtaler - i form af kommentarer eller links til andre blogs. Det bliver spændende, om vi kan få det til at fungere........
13 december, 2005
Professionel fotograf på Flickr
Jonny Rotten
Originally uploaded by uground1.
Der er nu også en professionel fotograf på Flickr. Andy Rosen, en kendt punk fotograf har lagt sine private billeder fra Punktiden i London på Flickr.
Andy Rosen er i dag en kendt filmeffekt fotograf.
Andre af Andy Rosens foto på nettet. Jeg er især ret vild med det midterste i sidste række - sikke en lyseffekt!
12 december, 2005
To programmer til beskæring af billeder
Et andet gratis, dansk program, Photo Crop Mechanics kan læse JPEG, BMP og GIF filer, men gemmer altid i JPEG formatet. Digitalmagasinet (hvor jeg også fandt adressen til JPEGCrops) har en glimrende vejledning i programmet (NB. der er flere sider, klik på >> for at bladre).
Picture Scaler er et simpelt program til at scalere billeder. På Peter Lars Jensens website finder du et lille program og en let og enkel anvisning på, hvordan du reducerer størrelsen af et digitalt billede. Programmet er gratis, men det indebærer, at der er en reklame for programmet nederst på hvert billede.
11 december, 2005
Snefnug

Snefnugget er lavet på nettet, et sted, der hedder Make-a-Flake. Det kræver ikke megen forklaring. Når prikken i saksen er grøn, kan du klippe, mens det ikke er muligt, når prikken er rød. Resten er som i den virkelige verden.
09 december, 2005
WordPress
Den største forskel ligger i, at man skal have sin egen server for at have WordPress kørende. Her er fordelen ved Blogger, LiveJournal, MySpace, Smartlog.dk m.fl., at de alle hoster bloggene for brugerne. Det vil sige at i jeres pædagogiske arbejde, er de at foretrække.
WordPress har dog nogle vigtige funktioner, som gør, at jeg vil anbefale netop WordPress til dette projekt. Baggrunden er, at projektet jo ikke i sit væsen er et ”dagbogsprojekt”, som jo ellers er blogs væsen og karakteristika. Projektet I planlægger er mere en ”Ressource” end en dagbog – dog er samtalen stadig et centralt element, og bloggen er derfor at foretrække frem for et webiste. Nyheder står øverst (læserne følger løbende med og har selvfølgelig bloggen i sin newareader/Bloglines) og kommentarfelt (læserne bidrager – både med spørgsmål og egne ideer og løsninger).Dét som er bloggens fordel (frem for en website) er dog også dens svaghed: bloggen er vanskelig at finde tilbage i – man skal kende materialet for at vide, hvad man skal søge efter og om det i det hele taget er der, og man skal vide hvilken måned, posten blev skrevet i for at finde den i arkivet.Her har WordPress to løsninger: et fuldsøgefelt og kategorier. Fordelen ved kategorierne (ligner faktisk det, vi i delicious og Flickr kalder Tags) er endvidere, at man kan kategorisere/tagge en post i flere kategorier. Det betyder så, at en post kommer frem både i kategorien ”Billedbehandling” og i kategorien ”Målgruppe 3 til 5 årige” (bare et eksempel).
At installere WordPress på vores server, sætte templaten op og få de funktionaliteter, vi ønsker os ind i den, tager Agnete, Helen og jeg os af. Det betyder selvfølgelig, at det sjove arbejde med at indrette og pusle om bloggen ;) ikke bliver en del af jeres opgave, men da det er et fællesprojekt, er det nok af mindre betydning. Vigtigt er det, at I sammen snakker meget grundigt igennem, hvilke funktioner, der skal være og hvilke andre krav, der skal stilles til layoutet. Er der mange indlæg og store billeder, kan det ikke nytte, man vælger et layout med smalle spalter. Vil I have mange forskellige funktioner, skal I til gengæld heller ikke vælge et for simpelt layout.
Her er en adresse til en WordPress Theme Viewer med alle de layout et hjerte kan begære *S*. Vælg Filmstrip i stedet for Thumbnails, så får alle eksemplerne præsenteret i én lang række øverst på skærmen. Når I klikker på et eksempel vises det i fuldstørrelse. Men jeg vil bede jer stille jeres æstetiske sans på Stand By i første omgang. I må endelig ikke forelske jer så meget i de søde vovser, at I glemmer opgaven: at finde vigtige funktioner!!!
Skal der være en kalender? Skal der være en Blogroll (linksamling)? osv, osv.
Først når vi har funktionerne på plads tager vi fat i æstetikken.
Til den tid vil jeg arbejde med layoutet i ”faurholts fumleri”, så I kan følge med i processen, og når layoutet er på plads dér, flytter vi det til jeres blogs endelige plads, som skal hedde????????
08 december, 2005
Læring som Hard fun
Seymour Papert bliver opmærksom på fænomenet "Hard fun", da et børnehavebarn beskriver sit første besøg i computerrummet med ordene: ”Det var sjovt” og efter en pause tilføjer "Det var virkeligt svært". (Papert, 1996: 52-53), og Papert’s pointe er, at når læring er sjovt, er det ikke på trods af, at det er svært, men netop fordi, det er svært. Paperts mener, at "hard fun" er et udbredt koncept i børns tænkning, og anser det for et fundamentalt princip i gode læreprocesser.
I artiklen udfoldes Paperts begreb om "hard fun", et begreb, som artiklens forfatterne ser som et centralt læringselement i problemorienteret undervisning i videregående uddannelser. Forfatternes påstand er, at problemorienteret undervisning evner at bringe lethed, sjov, kreativ nysgerrighed, spørgelyst og en legende stemning ind i studierne, og de spørger udfordrende: "Ønsker vi vore studerende tynget af den læseplan, vi har lavet eller opløftede af deres egen læseplan og dagsorden?"

Det "svære" i læreprocessen har ifølge forfatterne tre dimensioner: det vanskelige niveau forbundet med selve problemet (den studerende udfordres), det høje aktivitetsniveau læringen kræver (den studerende er aktiv deltager og ikke passiv iagttager), og læringens forandringsnatur i kraft af den ændring af holdninger og opfattelser, læring har som konsekvens (læring handler ikke kun om at tilegne sig viden og færdigheder).
Jeg tager næppe fejl, når jeg beskriver undervisningen på dette hold som "Hard fun" :) Der er blevet grædt og raset, grinet og jublet, kan vi se af logbøgerne...... Vore studerende er blevet udfordret, de har knoklet, og de har tilegnet sig meget andet end viden og færdigheder. Og det er just, hvad et studie i bund og grund handler om, udtrykt meget præcist af Rommetveit (1996): "Det at lære et fag er at lære sig nye tænkemåder, ikke bare at tilegne sig ny information."
Derfor, kære studerende, anbefaler Helen og jeg kun manualer som absolut sidste nødudgang. De er brugsanvisninger, som ikke sikrer forståelsen, men kun produktet. I ved det godt – først når I har tilkæmpet jer færdigheden i tænke om programmerne og deres funktioner (hard/svært) kommer friheden, kreativiteten, den legende stemning, latteren og jubelen (fun/sjovt). Så, som der står i en berømt bog: "Sandelig siger jeg jer: Hvis I ikke vender om og bliver som børn, kommer I ikke ind i Himmeriget." (Matt 18,3)
05 december, 2005
FNs børnerettigheder
En amerikanske advokat mener, at skolerne måske kan forhindre blogging fra skolens computere, men at skolerne overtræder "The First Amendment" (Ytringsfriheden), hvis de blander sig i, hvad eleverne blogger fra deres hjem.
Skulle mediepanikken brede sig til Europa, vil teenagerne kunne påkalde sig både
FNs konvention om menneskerettigheder samt FNs Konvention om Barnets Rettigheder, hvor artikel 13 omtaler børns ytringsfrihed.
Artikel 13
1. Barnet skal have ytringsfrihed; denne ret omfatter frihed til uanset territoriale grænser at søge, modtage og videregive oplysninger og tanker af enhver art, enten mundtligt, skriftligt eller på tryk i form af kunst eller gennem en hvilken som helst anden udtryksmåde, barnet måtte vælge.
2. Udøvelsen af denne ret kan underkastes visse begrænsninger, men kun sådanne som følger af lovgivningen, og som er nødvendige:(a) af hensyn til andres rettigheder eller omdømme; eller(b) til beskyttelse af national sikkerhed, offentlig orden (ordre public), folkesundhed eller sædelighed.
Det vigtige i Artikel 13 er, at begrænsningerne skal være nedfældet i lovgivningen og det er altså ikke nogle "civile" voksne (pædagoger, lærere eller skoleinspektører), der kan formulere disse begrænsninger.
03 december, 2005
3. seminar
Vi kunne mærke, at vi var ved at have trukket elastikken rigelligt lang mht. at introducere nye programmer - de udskød og udskød. Nogle forsøgte endda "at få lov" til at udsætte ;)
To dage før seminaret tog så pokker ved dem, og Snip! Snap! - så havde de alle "bikset" en multimedieproduktion sammen. Selvfølgelig ikke med udnyttelse af alt, hvad Medi8or kan, langt fra, men alligevel med stor sikkerhed og fortrolighed. På 2 dage! Jo, jo - de ka' noget nu. Eksempelvis sætte sig lynhurtigt ind i et nye program.
2. dag på seminaret var eksamen. Og det kunne ses på karakterne, at vore studerende både har været særdeles engagerede og at de har lagt et stort arbejde og mange timer i faget. Helen og jeg har heldigvis årelange erfaringer med eksterne censorer og kender derfor niveauet. Ellers ville vi nok have været mindre "gavmilde" med karaktererne. Men vi gav vore studerende de karakterer, som vi ved, de ville have fået med en ekstern censor.
At vores vurdering var rigtig, fik vi bekræftet på en meget interessant måde, idet en af vore kolleger (der underviser på 2 forskellige seminariers netuddannelser) på lærerværelset fremhævede et hold studerende, som et hold med ganske særlige kommunikative og sociale netkompetencer. Helen var kvik nok til - da han havde prist holdet i høje toner - at spørge, hvem det var? Og op af tasken tog vor kollega et billedark - af det hold, vi just lige havde eksamineret i multimedie!!! Yes! De kan noget ganske særligt.
Undervisning1
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning2
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning3
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning4
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning5
Originally uploaded by LizArt.
02 december, 2005
Nyttige adresser
Her kan du gratis uploade op videoer på max. 10 MB/pr. styk i formaterne WMV, AVI, QuickTime og Mpeg. Så vidt jeg kan se, er der ikke andre begrænsninger.
Det er gratis, men du skal finde dig i, at de afspiller reklamer mellem dine videooptagelser!
Via ComOn.
VeoH ser ud til at være lidt af samme skuffe. Her skal man dog downloade et program til computeren.
Der er også kommet en dansk Podcast portal med det nudanske navn "Podhead" :)
Portalen giver dig mulighed for at høre smagsprøver, inden du tilmelder dig. Foreløbig er portalen gratis. Beslutter du dig for at tilmelde dig, vil portalen automatisk downloade Podcasts til din computer - Podcasts, som du kan overføre til din mp3 afspiller.
På siden her, kan du se kategorierne og lytte til smagsprøverne. Der er ikke mange endnu, kategorierne tyder på, at det er et projekt med ambitioner.
Vis Computerworld.
30 november, 2005
Lones Julekalender
Det bekymrer mig dog, at hendes hovedbeskæftigelse er "Redaktør", mens det kun er i fritiden, hun er "Netstuderende" - fritidsfiskerens kone er fritidsstuderende.
I dag har Helen og jeg været til møde i Aabenraa hele den lange eftermiddag - det har medført, at de studerende har hjulpet hinanden rigtig meget. Det har vi drømt om hele længe, men de har nok ikke rigtig kunnet komme til for os :) Steen Larsen sagde engang, at årsagen til, at Danmark har så bragende dygtig en lærerstand er, at de, der arbejder mest, lærer mest. Det var ment som en bebrejdelse!
Det med at sætte studerende i arbejde, lærte jeg faktisk i min allerførste praktik. Min praktiklærer var et stort, arrogant skrummel af en matematiklærer - i øvrigt lærer på Brændgårdsskolen i Herning, den skole, der lige har været i TV. Hans allerførste lektion udi didaktikken i 9. klasse (orientering) var, at jeg skulle stille eleverne en opgave af en sådan karakter, at de i løbet af det første kvarter af timen forsvandt ud af klaselokalet, hvorefter jeg skulle smide mig stolen, smække benene op på katederet og læse dagens avis. Jeg var meget ung og så lille, at fødderne næppe kunne nå op på katederet - og skræmt fra vid og sans af denne store mand *G*
Nå, jeg knoklede i praktikperioden og fik da en udtalelse med derfra, hvori der stod, at jeg da nok kunne lære det *rofl*
29 november, 2005
Lige nu....
Der er blevet arbejdet intenst med et højkompliceret område: lyd på nettet. Det ser muligvis ikke ud af så meget for de, der ikke selv har arbejdet med området. Men de, der selv har haft fingrene i i lyd vil vide, at der sommetider skal op til 3 konverteringsprogrammer til samt viden om diverse computerindstillinger og lydkort for at lægge en podcast alle kan høre på nettet. Men nu kan alle lytte med her, her, her, her, her, her og her. Bingo! hvis du har talt med, er du nu kommet til 7 = alle studerende på holdet!!
Netstuderende er virkelig en udfordring - ét er at undervise i et lokale, hvor teknik-nørderne har toptunet grejet, et andet er sandelig at supporte studerende pr. distance på computere, der er så forskellige, at ét og samme program ser forskelligt ud, fordi lydkortene er forskellige. Helen er virkelig en "problemknuser" af Guds nåde. Vore studerende er stædige æsler (siger de selv) og Helen er det perfekte tålmodige trækdyr, der får hele lasten hjem. Og en dejlig kollega.
Nu går det så løs med Medi8or.......
Vi har en diskussion hængende om en tekst, men pyt - den løber ingen vegne. Den tager vi op igen efter weekendens seminar.
Jeg prøver at respekte de studerendes ret til at sætte dagsordenen i denne periode, og lige nu er det teknikkens tid. Men så er det faktisk også ekstra herligt at se, at de - ud over alle de fag, de sidder med eksamenopgaver til - også har tid til
- at undersøge nye muligheder i Flickr. asterix915 har en ny Flickr ting hver dag, se bare her, her og her. asterix915 ligefrem bobler over af begejstring over Flickrs uendelige muligheder.
- at reflektere over bloggens betydning, som mrskarin913 gør her:
"Så er jeg blevet ”Blogger” [......] Jeg elsker at udveksle meninger med andre og jeg har selv en holdning til mange ting, så på den måde kan man jo også bruge en blog til at reflektere over nogle ting og emner, som andre blogs brugere måske kan identificere sig med, det som jeg skriver - eller også så får jeg nogle input fra andre med en anden holdning."
Her er mskarin 913 helt på linie med en af USA's A-bloggere, Doc Searls, som her citeres af Jay Rosen i en diskussion om blogs betydning. Jay skriver:
"Doc says: don’t get married. Wedded to your views, that is. Because the next link can not only change your mind, it can add wiring, add memory. Which then forces you to restate your views to see if they survive the new understanding. This is how good weblogs work. For the writers, for the readers, “blogging is about making and changing minds.”"
Som jeg skrev i kommentaren til mskarin913, så var hun mindre end 3 måneder om at opnå samme indsigt som Doc Searls, der har blogget i årevis... :)
Så at sige alle har refleksioner over egen læring (Lene) (Lone) Dorte i logbogen i Bb, Lørdag den 12. november, Karin i logbogen i Bb 11/11/05, Ruths logbog i Bb 05/09/05, Lones logbog i Bb 9/11 2005 – listen er ikke komplet, det er et kolossalt materiale efterhånden, så tilgiv mig, at jeg ikke får alt med.
Refleksionerne - i bloggene eller i logbøgerne - bliver ivrigt læst. I Blackboard kan jeg se, hvor mange gange et indlæg har været læst, og logbøgerne har alle været åbnet mellem ca. 150 og 200 gange!!! OK. Det er det samme indlæg, hver studerende skriver på, så et stort antal stammer fra selve skriveprocessen, men hvis vi nu siger, at hver studerende i de ca. 3 måneder, der er gået siden undervisningens start, har skrevet logbog hver dag (og det har de ikke!!), så er det alligevel kun 90 læsninger - så er der et anseeligt antal tilbage til 7 medstuderende og 2 undervisere.
Det bliver spændende på fredag at snakke de erfaringer vore studerende har fået med egen læringsmåde/strategi. Og så skal der nu også være tid til "Hands On" denne gang :))
Lærerens røde æble

Snedig, som jeg er, har jeg lært vore studerende at lave elektroniske postkort, så nu står der blomster i vand på mit skrivebord :)

... og på min kamin står julekortene :)
28 november, 2005
Deltag i "Globaliseringen"
På websitet "The Voices of Christmas" samler webmasteren lydfiler med "Glædelig jul" på alverdens sprog. (Eventuelt kan du sige "Glædelig jul og godt nytår").
Jeg ser, at dansk mangler. Hvem kommer først?
Lydfilen skal være i ét af følgende lydformater: .wav, .snd, .au, .ra, eller .ram
Filen må højst fylde 1 Mb, og der skal stå "Soundfile" i emailens emnelinie.
Skriv desuden følgende i emailen:
Merry Christmas and Happy New Year / Glædelig jul og godt nytår
eller
Merry Christmas / Glædelig jul
(afhængig af, hvad du siger på lydfilen...)
Language: Danish
og dit navn.
23 november, 2005
22 november, 2005
Haves: 2 flasker rødvin. Ønskes: Metafor
Jeg har altid lagt afstand til den så populære sammenkædning af ”leg og læring” – sammenblandingen mudrer forståelsen af begge begreber til. Alt for ofte bliver ”legen” det sukker, der skal få ”den sure pille” (læringen) til at glide ned. Det er synd – både for både legen og læringen. I rapporten (side 14 til 16) rydder Carsten op i rodet. Dejligt. Læs de sider grundigt! Hvis der ikke hersker fuldstændig klarhed over disse to begreber, risikerer de aktuelle læreplansdiskussioner at køre helt af sporet. Desuden kan der blive besvær med pædagogrollen, hvis der ikke skelnes mellem uformelle og formelle læreprocesser (rapporten, side 11 til 13). Skal pædagogen nu være lærer eller hvad?
Hvis jeg tager en metafor til hjælp, bliver det tydeligere, hvad jeg mener. Den type undervisning (i skoler og uddannelsesinstitutioner), der bygger på en tro på, at viden kan overføres fra (den alvidende) lærer til (de uvidende) elever, kaldes ofte lidt foragteligt for ”tankpasserpædagogik”. De tomme biler køres hen til tanken for at blive påfyldt. Jo højere oktantal (lærerens vidensmængde), jo hurtigere bil (dygtigere elever). Mange undersøgelser viser, at så simpel er sammenhængen altså ikke.
Jeg kom til at tænke på, hvor pokker det der ”under” i ’underviser’ egentlig kommer fra? Så det slog jeg op i den nye online ordbog: ”Ordbog over det danske sprog”. Opslaget vrimler med begreber som: meddelelse, underretning, instruks, anvisning, raad ell. paamindelse, belæring….., så det er måske ikke så sært, at selvom ”Tankpasserpædagogikken” i dag betragtes som ”gammeldags pædagogik”, så er der nu mange (både undervisere og studerende), der stadigvæk har en større eller mindre rest ”tankpasser-opfattelsen” af undervisning!
Jeg har tænkt meget over, hvilken metafor, jeg kunne vælge, når jeg gerne vil beskrive pædagogens (eller lærerens) rolle i uformelle læreprocesser. Jeg overvejede ”Dambrugspædagogik” – det der fiskerige vandhul, hvor man lige kan stikke krogen ned, hvis man trænger til en fisk: at få stavet et ord rigtigt, at få animationen til at virke, at få slettet baggrunden..... Jo flere fisk i dambruget (pædagogens kompetencer), jo bedre dambrug. Men jeg er utilfreds med dambrugs-metaforen, da den på samme måde som ”tankpasseren” giver et indtryk af, at al viden er ”inde i pædagogen” og ikke det meget mere nuancerede billede, Carsten opridser (rapporten, side 21):
”Læreren og pædagogen træder i karakter på en helt anden måde, når det drejer sig om disse it-problemer, hvor svaret ikke ligger lige for, men skal findes. Det er karakteristisk, at de voksne tænker højt og giver børnene mulighed for at tænke med, så svaret udvikles i et fællesskab eller i det mindste så børnene følger den voksnes overvejelser frem mod løsningen. Herved bliver de voksne læremestre på en anden måde.”
Carstens tekst svarer fuldstændig til det, Helen skrev forleden i Discussion Board (Svar til Lykke, Tue Nov 15 2005 8:24 pm):
”vi er ved at finde ud af om eller hvordan man "skriver et håndværk" - samt, hvis jeg som underviser skal videregive den viden, jeg har "håndværksmæssigt", hvordan gør man det så på nettet ? - Mange ville mene, at det ikke kan lade sig gøre !Foreløbig er min opfattelse, at vi er kommet rigtig godt på vej med at kunne formulere os omkring disse emner. Jeg tror netop, det grundlæggende er, at kunne formulere spørgsmål, at kunne "tænke" højt på skrift og til sidst forhåbentlig nå frem til et resultat. Derfor kan jeg helt tilslutte mig det sidste, du skriver - at det er en proces, ja - og man skriver sine tanker og spørgsmål undervejs. *S*”
Hvem finder på en god metafor?
20 november, 2005
eCard

Med delivr kan du sende elektroniske postkort, der har dine egne Flickr billeder som motiv.
Måske en ide til årets julekort?
1. skriv dit Flickr navn eller et Flickr billedes navn i feltet 'Submit Query' (hvis din browser er eng.)/'Send forespørgsel' (hvis din browser er da.)
2. klik på knappen 'Submit Query'/'Send forespørgsel' og derefter på fotoet, når det vises
3. skriv teksten på dit kort (Enter your message...), udfyld navn/Your name, emailadresser - din/Your e-mail address og modtagerens/Recipient e-mail address - og vælg en skrifttype
4. klik på Preview Postcard
5. Send Postcard, når du er tilfreds med det
NB. dine billeder må ikke være copyright'ede (All rights reserved). Så kan de ikke bruges, kun de fotos med cc under kan anvendes i delivr.
Sådan ændrer du rettighederne:
1. klik på den lille grønne knap under dit billede
2. klik på linien: 'Add a license for your photo'
3. vælg 'Attribution-NonCommercial-ShareAlike license'
4. klik på knappen 'Save License'
Nu står der et lille gråt cc under billedet (lige ved siden af den lille grønne knap) - og så kan du lave kort med motivet.
18 november, 2005
Nedtælling til jul
42-15218481 Originally uploaded by Tariq's Fantasy World. |
Nu er min tæller korrekt - 36 og ikke 37 dage er det korrekte antal. |
36 dage - så er det på høje tid at starte en Christmas Pudding
17 november, 2005
Iderigdom
1. billedbehandling - her, her, her, her, her og her
2. animationer - her, her, her, her, her og her
3. med ideer til anvendelse af Flickr billeder - her, her, her, her, her og her
Det er ganske overvældende, - og jeg har slet ikke alt med!
Et forslag til et eksamensprojekt kunne være en blog udformet som et idekatalog til institutioner. Ideer, beskrivelser, forslag osv. meget af 'råmaterialet' findes allerede i holdets blogs.......
Inklusiv en plan for, hvordan bloggen skal fortsætte efter eksamen, måske.....
Legekustoder
"det kan forekomme forunderligt, at man kan tilbringe mange timer dagligt sammen med børn, hvoraf de fleste har taget teknologien til sig, uden at det tilsyneladende forstyrrer den professionelle holdning."
Carsten Jessens synspunkt er, at pædagoger svigter deres opgave ved ikke at gøre de sociale og kulturelle forandringer i samfundet til en "central pædagogisk problemstilling", hvis de bare fortsætter med 80’er modellen: at snakke om "holdninger" til dette og hint, f.eks. computere eller ej i institutionerne.
Carstens beskrivelse dækker jo nok ganske præcist den verden, I skal ud i, og Helen og jeg håber sandelig, at I har andet og mere end "holdninger" med jer fra jeres uddannelse, når vi slipper jer?
Ud over, at pædagoger ikke bør være ’legekustoder’, hvis repertoire hører en længst forgangen tid til, må comon.dk’s oplysning om, at det er de laveste sociale klasser, der dominerer gruppen af ikke-brugere af nettet, pålægge de pædagogiske institutioner som f.eks. SFO’er en særlig forpligtigelse til at sørge for, at også børn fra disse familier får tidssvarende it kompetencer.
Og hvis ’legekustoder’ lyder for groft, så se lige de to indlæg her (projektets hjemmeside) og her - (det er lidt svært at gennemskue hvem 'jeg' er i artiklens begyndelse. Til gengæld er Carstens svar klart og tydeligt.)
Der er en stærk 'nostalgisk' trend for tiden, som jeg synes er meget bekymrende i forhold til børn og unge. Det kan være ok, at nogle voksne sætter eget liv og forandringsvillighed på stand by, men at forhindre at børns og unges deltagelse i sociale og kulturelle forandringer er ganske enkelt uansvarligt.
.... og hvis pædagoger ikke forholder sig til kritikken risikerer de, at ungerne går på biblioteket i stedet ;)
13 november, 2005
Walter og Trofast
Det har taget 5 år at producere filmen, og I, der kender udfordringerne, vil nyde den :)
DR anmelder filmen.
Filmens officielle website
Andre Walter og Trofast film:
Wallace & Gromits Fantastiske Eventyr:
Osten er spist (A Grand day out), Forkerte bukser (Wrong Trousers) og Lige ved og næsten (A Close Shave). De to sidste har vundet Oscars i 1993 og 1995.
(fås som video/kan lånes i Blockbuster)
Andre film af samme animatorer: Flugten fra hønsegården
Filmens officielle website
DuduBlogs

Børn og unge kan nu have en blog i Dullernes Univers. Marianne skriver:
"DuDuBlog er en tjeneste under Foreningen Dullernes Univers og er derfor kun åben for børn & unge. Vi henviser voksne til de mange andre steder på nettet hvor der er mulighed for at oprette en gratis Blog :)"
DuduBlog har de vigtigste ting: der kan uploades billeder, der er kommentarer, trackback, kategorier og templatene giver mulighed for selv at få fingrene i HTML koderne.
For os, der er interesseret i børne og ungdomskultur, er DuduBlogs dog et godt sted alligevel. Dels er der nu et dansk supportet sted, vi kan henvise til, dels er det nu ikke længere så besværligt at finde de steder, hvor vi kan blive klogere på, hvad der rører sig.
04 november, 2005
3. Seminar
Dagens ord må være: 'tørre svampe' - de studerende suger simpelthen alt til sig - viden, information, hinanden, underviseren - alt! Jeg tror nu, de gik tunge, bløde og våde hjem, svampene *lol* I alt fald fyldte vi godt på dem.
Dagens store oplevelse var Marianne (Dullemor). De studerende havde glædet sig meget til at møde hende (me too!), men mødet oversteg alle vore forventninger. Den dejlige pige vil bare noget med sit liv! Det er vigtigt, at vi - fra det institutionelle Danmark' - møder mennesker som Marianne, så vi husker, at det ikke kun er 'de professionelle', der har hoved og hjerte på det rette sted. En stor tak til Marianne, der vovede at køre Dødskørsel på motorvejen for vores skyld.
Ligesom vore studerende (og Helen) var jeg godt bombet, da jeg kom hjem (med to ørreder under armen, takket Lone og 120 cm'ers lystfiskermanden - tak, tak, tak - jeg lover at lægge billeder af de tilberedte dyr på Flickr, men i aften skal vi nu altså bare have frikadeller :). Hvad gør man, når man ligesom er brugt op? Surfer lidt på nettet *G*, her er nogle af de link fra Dullerne, jeg surfede rundt på:
Faithless
Pixelpearl (vælg endelig Nyt layout)
Ajnat
Jeg kan varmt anbefale jer at blive medlem af Mødetsedet (venstremenuen: Tilmeld som bruger). Som medlem af Mødestedet har du også adgang til masser af hjælp og guider.
Se også lige Inamaries side, ikke mindst hendes tidligere layouts er imponerende (Infor/Tidligere designs). Inamarie har også lavet et væld af guides (web-sektionen), som også vore studerende vil kunne have stor glæde af.
03 november, 2005
Drenge på nettet
Mon ikke også det vil være muligt at finde nogle fansider for Rune Glifberg?
Min søgning bragte mig også forbi en herlig debat i Skum om generaliseringer og stereotypier.
Hvad er Skum forresten? For, med eller af?
Som en lille kuriositet kan jeg nævne, at der i dag en blog, jeg har i min Bloglines, nævnes en drengeblog. Bloggen, weblogg-ed, the read/write web in the classroom, er skrevet af Will Richardson, der præsenterer sig som 'blogvangelist'. Hans tanker om blogging i skolen er altid interessante. Han er også privat i sin blog. Fortæller om familie, børn og ferier. I dag hed posten: "Hey Dad! I Blogged!" og her beretter Will Richardson stolt, at han endelig har fået trukket, slæbt og skubbet den fjerde og sidste Richardson til bloggen (det kneb også med konen i sin tid). Nyheden om Tuckers andet indlæg blev bragt til farmand i arbejdstiden over telefonen og den var læst før røret blev lagt på :)
Første indlæg hedder: "I love this blog", men sandheden kommer for en dag nede i teksten: "Tomorrow I will blog again because my dad wants me to blog and I don't want to right now." - Et nyt begreb er født: 'Pligtblogging' *lol*
For, af og egen
BRUEGEL, Pieter the Elder: 'Children's Games'
Helen og jeg sad i går og blev enige om, at vort samarbejde f.eks. om udviklingen af dette undervisningforløb i Multimedie i visse faser faktisk godt kunne betegnes som 'leg'. Den 'stemning', vi kan sætte os i, er i alt fald helt klart det ham Mikael, hvis efternavn vi ikke kan udtale, kalder 'Flow'. Vi glemmer tid og sted, og det går bare derudad. Carstens 3 begreber giver os nu rygdækningen for vor påstand: det er os, der er aktører (planlægningen, strukturen, opgaverne osv.), det er os, der formulerer formålet (selvfølgelig indenfor
studieordningens rammer), og vi arbejder i fællesskab på at skabe mening i kaoset (en mening andre forhåbentlig kan dele med os). Yes! at undervise kan i de lykkelige øjeblikke være en leg *G*
01 november, 2005
De er der hele tiden
Kl. 21:30 reagerede den første på nyheden og 21:34 den næste 21:36 den tredje... bor de i Blackboard?
Lones har et herligt forslag: "Så må vi hellere dulle os op :-)" Jeg kan altså både glæder mig til at møde Marianne og... Dullerne.
Der sker umådeligt meget i Dudu.dk - nu, hvor vi arbejder med animationer, kan Blinkies være et godt sted at kikke (venstre menu under 'Din hjemmeside').
Jeg har en smule erfaring med Blinkies *lol* - jeg var en overgang leverandør af Blinkies til mine Arto-piger. Den historie skal jeg nok fortælle en anden gang. Foreløbig kan I kikke på nogle af mine 'værker'. I kan downloade dem og åbne dem i jeres animationsprogram, så kan I se, hvor såre simpelt, det er at lave dem.
Gode links:
Blinkie Madness
Blinkie Maker
Påklædningsdukke-syndromet del II
Diskussionen om voksnes vurdering Carpates blog rører ved noget af det centrale. Både dannelsesprojektet og det pædagogiske projekt har som udgangspunkt et voksenblik, som jeg vil vove at påstå har et begrænset udsyn. Dette voksenblik går ikke mindst ud over pigers aktiviteter:
"Pigernes opfattelse af sig selv og af hesteinteressen står imidlertid i skarp modsætning til omgivelsernes syn på fænomenet piger og heste. Udefra set er hestepigerne enten uynlige og uinteressante, eller de ses som 'hestetossede', som angrebne af en midlertidig grille, som man må lære at bære over med, så længe det varer." Lisbeth Rostgård: "Mestring og melodrama - piger og heste.", I Anne Scott Sørensen (red): "Pi'r, Pink og Power." p. 82
Samme undertrykkelse/foragt finder Lisbeth Ihlemann i mediernes syn på pigers fankultur i artiklen "FANS, FANS, FAN...: Boy Bands, pigedrømme og kulturel degradering" (I Drotner og Klitgaard Povlsen (red): "Tankestreger. Nye medier, andre unge).
Jeg tror, det er enormt vigtigt, at få øje på de kvaliteter Duller, rideskoler, computerspil osv. har for børnene. Den viden får vi ikke ved at se på 'legetøjet', men på legen og samværet, det indgår i. Og så er jeg faktisk tilbage til de særlige problemer, Carsten slutter sin post med at pege på. For hvad er det nu lige, børn laver, når de leger????
Jeg er ret sikker på, at 'mine voksne' så de stille (=artige) pigers små sysler og ligeledes værdsatte, at vi øvede vores finmotorik og ikke mindst omhyggelighed (ikke tegne udenfor og klippe nøjagtig i stregerne).
31 oktober, 2005
Påklædningsdukke-syndromet del I
Allerførst må jeg tilstå, at jeg er hårdt angrebet. Jeg kan savle over illustrationerne i Birgitte Globs og Mette Winges bog 'pigedrømme'. Især kan jeg ikke komme forbi siderne med Mariekiks Dukker og Gerda Vindings påklædningsdukker, som vi selv skulle farvelægge. Jeg husker hver eneste kjole og hvert eneste ark. Jeg husker Vikinge farverne, vi brugte, og fryden ved at stå nede i 'TipTop' (den lokale legetøjsforretning) og bladre i den store stak Gerda Vinding ark til 50 øre pr. styk. Det kunne tage rigtig, rigtig lang til at bestemme sig.
Når påklædningsdukkerne var omhyggeligt farvelagt og forsigtigt klippet ud, blev de lagt i gamle regne- eller skrivehefter, som vi havde forsynet med faneblade med teksterne: sommerkjoler, vinterkjoler, dragter, balkjoler, bluser, bukser, nattøj, strandtøj, sko osv. osv. (rækkefølgen var helt fast - og så vidt jeg husker som her gengivet).
Da vi blev lidt ældre, begyndte vi selv at tegne tøj til påklædningsdukkerne og senere også selve påklædningsdukkerne. De selvtegnede dukker adskildte sig fra de købte ved at have større bryster og kjoleudskæringer end de købte. Meget større! Vi lod dem heller ikke ligefrem ligge og flyde for de voksne at se.
Jeg nåede aldrig at få en Barbiedukke, men jeg fik til min mors store forargelse Barbies forløber Lilli dukken af min storesøster og moster - om min mor var mest forarget over min alder (jeg var konfirmeret) eller over den garderobe, min søster og moster havde produceret (en meget voksen garderobe!!), ved jeg ikke, men jeg husker tydeligt, at gaven ikke passede hende den jul.
Paralellen i dag er vel forargelsen over de små pigers bare maver og 'udfordrende' beklædning. Men legen er den samme - blot kan man læse en stigende velfærd i udviklingen: papirdukker -> rigtige dukker -> eget tøj (selv dukken = 'erstatning' ikke nødvendig).
Èn ting, jeg også husker meget tydeligt, er, at vi ikke havde gang i det med drenge endnu, da vi var allermest optaget af påklædningsdukkelegen. Det var et rent pigeunivers. Og som sådan blev den leg sandelig taget under behandling i 70'erne store kønsrolleprojekt - Barbie dukken fik læst og påskrevet! Jeg husker tydeligt venindernes løftede øjenbryn, da jeg accepterede at mit 70'er barn legede med Barbie. Jeg husker også den garderobe, jeg forsynede hendes Action Man med - en tro kopi af faders hippieveste og smækbukser!! Ak, ja, Ken er og blir jo kun 'tilbehør' til Barbie. Der er trods alt mere mand over Action Man - men Battledress var dog for meget ;) Og ét er sikkert - Barbies heste er langt, langt vigtigere end hendes mænd *lol*
23 oktober, 2005
Nedtælling til jul
Den er lavet med et lille javascript fra The Javascript Source, hvor der ligger mange andre små script, som det er lovligt at kopiere.
En søgning på Google på:
javascript "count down to christmas"
giver 290 hits, så der er nok at tage af...
Santas Backup
embarrassed
Originally uploaded by elnomado.
22 oktober, 2005
Motiver
Leaves4
Originally uploaded by LizArt.
Leaves
Originally uploaded by LizArt.
Jeg Googlede 'Rådhusvin' for at se, hvad der mon var at finde, og på den måde kom jeg til en fantastisk fotoside: FotoKritik.dk - 108.416 fotos online!
Det foto, der bragte mig dertil. Prøv funktionen øverst til venstre (gråskalaen) - så skifter baggrunden. Kast også lige et blik på kommentarerne.....
Jeg blev nysgerrig, og se lige, hvad jeg fandt under temaet: Detaljeret - fotoet 'Øjenkontakt'. Et helt 'Benny Andersensk' foto. Dén leg kunne let omsættes til noget sjovt i børnehøjde....
Visions of Science 2005
Der er mange meget smukke fotos imellem. Især kan jeg ikke stå for papirclips'et og det går over min forstand, hvorledes 'opstillingen' til ' The origin of life ' er lavet..... og så minder vinderen i kategorien Action mig altså i den grad om Dorte Haj-film *lol*
(Tilføjet 2 min. senere) Lige nu kan billederne altså ikke ses, da serveren er nede. Dér er vist det, bloggerne kalder at blive 'Slashdottet'. Udtrykket henviser til et af de allerstørste Communities på nettet www.slashdot.org. Det er et samlingssted (nyheder og diskussioner) for 300.000 nørder!!
Jeg læste om 'Vicions of Science' på sklashdot.org - og hvad gjorde jeg? Ilede hrn for at se billederne - det har mange andre åbenbart også gjort, og nu er vi igang med at skrive om det, så endnu flere iler derhen. Resultat: Visions of Scince's serveren går i knæ (=bliver slashdottet).
At blive 'slashdottet' er således en ulykke (=serveren går ned), men på samme tid også en lykke (=man er berømt).
21 oktober, 2005
Tanker foran spejlet
Det er der kommet en interessant tekst og et spændende billede ud af.
Via Friday Femmes Fatales No 28 (Women Bloggers)
Hvorfor jeg elsker Bloglines
Jeg har foreslået vores studerende at få sig én, men gjort det frivilligt, da vi smider mange teknologier i hovedet på dem i et kort forløb. Lige nu har de krop og sjæl begravet i Barbarosa, som det jo tydeligt fremgår af deres blogs.
Hvad er fidusen ved en nyhedslæser?
Det kan siges ganske kort: nyhederne kommer til dig i stedet for, at du skal opsøge dem. Dét må siges at være noget af en fordel! Hver gang en studerende lægger noget i sin blog fortæller min Bloglines mig det. Altså behøver jeg ikke at gå 'pedelrunder' for at se, om der er noget nyt. Jeg har indstillet min Bloglines, så den ikke viser mig ikke hele blogposten, men kun et resume (suummaries = begyndelsen af hver post). Lige i dette projekt er det nu ikke væsentligt, da jeg læser alt, hvad de studerende skriver, men jeg 'abonnerer' på meget andet end mine studerendes blogs, og her er det godt at kunne skimme og sortere.
Jeg har lavet en Bloglines udelukkende til holdet her og gjort den offentlig tilgængelig (Bloglines kan også være privat, hvis man ønsker deét), så de studerende kan se, hvordan den ser ud: Bloglines: Multimedie
Hovedfunktionen - det, at det tydeligt angives, om der er noget nyt, kan man selvfølgelig ikke se som 'gæst', men den personlige Bloglines (hvor man er logget ind) fungerer sådan, at når der er nyt, markeres det ud for den aktuelle blog, og når man har læst nyheden forsvinder markeringen.
Og så er det endda ikke bare de studerendes blogs, men også hvad der sker ovre i Flickr, Blogline gør mig opmærksom på. Neat!

Faktisk kan man merge et helt hold til én enkelt RSS Feed.
Det har Agnete skrevet noget om ovre i Bubbling Minds:
Flet dine feeds, så ser bloglines således ud
Bliv mobil

Billedet illusterer tydeligt, hvad jeg snakker om. Nu har jeg ikke bare min post med i lommen overalt, men også mine studerendes blogs!
Go for it!
20 oktober, 2005
Fællestegning
bestemme hvor tydelig en streg skal være og tegne (klik på en hvilken som helst ikon nederst, så kommer der en blyant, du kan tegne med).
Man kan se hvordan tegningen er blevet til og se de 7 tegninger, der er lavet indtil nu (browse).
Sød ide til de mørke vinteraftener :)
Tjek endelig også linkene ud - der er flere sjove sider.....
18 oktober, 2005
Stereotyp II
MySpace er et af de mange forsøg på at skabe kommercielle fællesskaber på nettet - et sted, hvor man kan møde vennerness venner (Foaf - Friend of a friend).
Der findes mange af den type fællesskaber. Mest berømt er Friendster, Orkut og Ryze.
Lunarstorm og Arto henvender sig især til en yngre aldersgruppe.
15 oktober, 2005
Reflektioner over lærerrollen
Vi arbejder med forskellige rum og med ejerskabet til disse. Og vi snakker derfor meget om, hvilken lærerrolle, vi har i de enkelte rum.
Den største aktivitet og det centrale rum er Blackboards konference. Aktiviteten her er så stor, for som en studerende sagde i 'Sofahjørnet' i Blackboard her op til efterårsferien, at "bare man har været væk en halv dag, så ligger der 700 nye beskeder *lol*."
Konferencen er dog langt fra det eneste sted, hvor vi (holdet og underviserne) kommunikerer.
1. det offentlige diskussionsforum i LMS'et Blackboard, som er tilgængeligt for samtlige studerende på pædagoguddannelsen uanset, om de går på nær eller netuddannelse og uanset årgang. Samtlige underviserne på uddannelsen har også adgang til det. (mange-til-mange)
2. gruppeforummet, hvor kun dette hold og dets to undervisere har adgang. (nogle-til-nogle)
3. i Flickrer er der kommentarfelter og mail. Det sidste bruger nogle studerende meget. Det er faktisk også det eneste sted, hvor de kan kommunikere en-til-en med os. (en-til-mange og en-til-en)
4. bloggene og bloggenes kommentarfelter. Den udstrakte brug af kommentarfelterne har jeg omtalt i en tidligere post (Feedback). (en-til-mange og en-til-en)
5. Skype, hvor vi kan holde møder med op til 4 studerende af gangen. (nogle-til-nogle)
6. områderne i Blackboard og Wikien, hvortil vore studerende kun har læseadgang. (en-til-mange)
Linksamlingerne i del.icio.us er jo også en form for kommunikation, da alle her kan følge med i, hvad alle læser på Internettet.
Helen og jeg har mange overvejelser over, hvilken type kommunikation, herunder hvilken lærerrolle, der er mest 'passende' i hvilke læringsrum. Vi hævder f.eks. at det er vigtigt at etablere rum, hvor det er de studerende, der har ejerskabet - samt selvfølgelig som underviser at respektere dette. Men det indebærer dermed også overvejelser om, hvordan vi som undervisere kommunikerer i det 'studenterejede rum'. Hvilken form for feedback er relevant i de forskellige rum? Kan vi tillade os at rådgive og vejlede i et rum, der er ejet af den studerende? Eller hører den lærerrolle udelukkende til i Blackboard?
Ligesom jeg her har lavet en liste over mulige kommunikationsrum, kunne jeg også lave en liste over mulige lærerroller. Vejleder, rådgiver, instruktør, guide, informator, motivator, opdrager, systemrepræsentant... bare for at nævne et mindre antal af de mange mulige.
For såvel undervisere som studerende er denne form for undervisning og læring også meget mere transparent. Ingen studerende kan gemme sig på bagerste række i auditoriet, og underviserens manuskript er ikke skrevet ugen før og skal blot fremføres her og nu.
De studerende gør sig garanteret også mange overvejelser. Både over kommunikation og roller i de forskellige rum. Det burde vi have tid til at snakke med dem om. Ligesom vi også drømmer om tid til at sætte os ned og skrive os igennem alle de tanker, vi har haft under vore mange, intense samtaler.
12 oktober, 2005
Stereotyp
Newsreader - Bloglines
Man kan som i Flickr selv vælge om Bloglines skal være privat eller offentlig. Selvfølgelig har jeg gjort Multimedie 2005 offentlig.
Agnete har desuden fundet en særlig løsning til undervisere, der har flere hold. Man kan med et smart program, FeedJumble bundte alle holdets Feeds, så man har hele holdets Feeds samlet i et enkelt link.
Jeg skriver følgende om Bloglines i indledningen:
Du er vant til at bruge søgemaskiner. Du bruger Foretrukne (på din lokale computer) og del.icio.us (på nettet) til at gemme links til de sider, du senere vil vende tilbage til.
På din blog linker du til dine medstuderende, så du jævnligt kan kikke ind til de andre. Men du har sikkert også oplevet, at det nu og da kan føles lidt som en ensom aftentur med hunden i snor på en øde villavej. De fleste steder var der bare ingen nye indlæg i dag….
Her kommer så løsningen på det: en nyhedslæser. I en nyhedslæser kommer nyhederne til dig i stedet for, at du skal ud at lede efter dem. Nyhedslæseren holder simpelthen øje med, hvornår der er noget nyt og fortæller dig det med det samme. ’Det nye’ bliver så i nyhedslæseren, indtil passer dig at læse det. Og når du har læst det, forsvinder det, og din nyhedslæser er tom – indtil der igen er nyt. Du slipper altså for at gå forgæves. Smart ikke?
Nyhederne serveres i nyhedslæseren som oversigter + links, så du hurtigt kan skimme nyhederne igennem og vælge, hvilke du vil kigge nærmere på.
Feedback
Der er jo i begge tilfælde (som underviser og som pædagog) om et magtforhold, hvor en feedback meget let kan få en utilsigtet vurderende karakter.
Jeg synes især, det er vanskeligt, når jeg arbejder med kreative processer og produkter. Der er altså på en anden måde tale om den enkelte studerendes hjerteblod*, når det er et billede, et digt eller en fortælling, end når det er en tekst til KOL, man har i hænderne.
Det er i den forbindelse rørende at se den opmuntrende og støttende feedback, de studerende giver hinanden via bloggenes kommentar-funktion. Det er sandelig ikke en given ting, at kommentarmuligheden udnyttes så intensivt, som den gør på holdet her. Så kom ikke og sig, at man ikke kan være social på nettet og slet ikke, at at en netuddannelse ikke har et stort socialt aspekt!!
Det er også bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt de studerende rykker på et indlæg i Blackboard. I går bad jeg alle aktivere RSS funtionen på deres blog kl. 12:37. Kl. 22:29 meldte den sidste ind, at nu havde hun løst opgaven!
Kollega Helen har i dag given en helt særlig form for feedback - hun har hugget de studerendes billeder i Flickr og billedbehandlet dem som illustration af billedbehandlingens mange muligheder. Hun er godt nok fræk - og kreativ. Jeg bliver helt misundelig og har lyst til at råbe: TAG ET AF MINE. TAG ET AF MINE!!
Da vi kan alle have glæde af at arbejde med feedback, skulle vi måske lave nogle småprojekter som f.eks.:
feedback på holdet: at alle hugger en andens billede og billedbehandler det? Eller: alle giver en medstuderende et billede. Projektet kunne f.eks. kaldes: "Hvis du behandler mit billede mishandler jeg dit"? *lol*
Vi kunne også aftale, at hver enkelt skulle henvende sig til en medstuderende og bede vedkommende om at give 3 gode råd til at arbejde videre på billedet. Det vil være en god øvelse i den svære kunst, det er at sætte sig ind i den andens undgangspunkt..... og smag. Hvordan giver man gode råd, som ikke blot er udtryk for, hvad man selv ville gøre, men som tager hensyn til, hvordan den anden arbejder? Netop det, at man selv udpeger den, man vil have råd af, tror jeg også er vigtigt.
Er der andre, der har ideer til, hvorledes vi kunne give feedback, er I velkomne til at skrive en kommentar. Eller bare gøre det *G*
* her var oprindelig tale om et Freudian Slip, som psykolgerne kalder det, eller som min mor mere jordnært udtrykte det: hvad hjeret er fuldt af løber munden over med. Tænk, jeg skrev 'hjerteblog' og ikke 'hjerteblod' *S*
11 oktober, 2005
De slatne superhelte i Crimeville
Direktør Mikkel Weider fortæller til ComputerWorld, at spillet er tænkt som "et undervisningsmateriale, der gør det muligt for eleverne at lave deres egne spil, der blandt andet spiller sammen med deres mobiltelefoner via SMS-beskeder og kan uploades til internettet."
'Crimeville' er kun en rammefortælling - tekst og billeder skal eleverne fremstille.
Mikkel Weider fortsætter: "Udviklingen af spillet lægger op til meget procesorienteret læring. Samtidig stiller det krav til eleverne om at tænke klart og formulere sig præcist, når de eksempelvis skal skrive tekster, der holder sig indenfor begrænsningerne i en SMS-besked."
10 oktober, 2005
Besiddelsesritualer
"Besiddelsesritualer har til formål at gøre et nyerhvervet forbrugsgode til sit eget. Det kan indebære handlinger om indsamling, rengøring, sammenligning, fremvisning, fotografering tilpasning, placering af tingen i en samling eller opstilling i en udstilling. Gennem ritualerne overfører ejeren en personlig betydning til produktet, hvorved han eller hun tager det i besiddelse på en måde, der går ud over simpelt ejerskab. Den nye ejer personaliserer med andre ord produktet ved at overføre betydning fra sin individuelle livsverden til det netop erhvervede forbrugsgode. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at ejerskab i denne betydning ikke er en statisk tilstand, men en aktivitet. Gennem besiddelsesritualer skaber ejeren en personlig verden af produkter, som afspejler hans eller hendes erfaring, selvopfattelse og verdensbillede. Gennem den type handling kan produktet udtrykke nogle aspekter af ejerens personlige identitet."
Jesper Olesen: "Børn, forbrug og mobiltelefoner. Den sociale konstruktion af behovet for mobiltelefoner blandt børn" i Tidsskrift for børne- og ungdomskultur, nr. 46, 2003, p. 72
Det slog mig, at begrebet 'besiddelsesritual' ganske godt beskriver den aktivitet, vi alle kaster os over med det samme, når vi har lavet en ny blog: vi personaliserer straks den template Blogger stiller til rådighed for os. Vi har alle brugt megen tid på denne proces, såvel inden vi begynder at skrive i bloggen, som sideløbende med, at vi får begyndt at skrive.
Som underviser på en videregående uddannelse vil man være tilbøjelig til umiddelbart at koncentrere sig om det skrevne - indholdet - og måske være for utålmodig i forhold til denne 'ibrugtagelseproces', men det er vigtigt at være opmærksom på processens betydning og give den tid.
Som pædagoger i institutioner vil man sikkert være mere tålmodig, idet man ser processen som en vigtig æstetisk proces, men her er det alligevel vigtigt at gøre sig overvejelser om 'ejerskabet' - det er ikke det samme at eje sin egen personlige (og personaliserede) blog som at have en blog fælles med alle de andre børn....
09 oktober, 2005
Creativ Commons
06 oktober, 2005
Blogger netværk
Den slags møder er der nu og da rundt om i hele verden - også i vor egen lille nationalstat. Blogger Meetup annoncerer disse møder.
Jeg har sommetider tænkt på, hvorfor man altid skal mødes face-2-face og ikke i stedet udtænker en måde at mødes i det, man har til fælles: bloggene. Måske skyldes det også, at mit arbejde for en stor del består af møder - møder, som jeg oplever det bliver mere og mere besværligt at arrangere, fordi det er svært at finde et tidspunkt, hvor de, der gerne vil mødes, har tid - de sidder i andre møder :)
F.eks. har en lærergruppe på seminariet et videndelingsprojekt, og da vi forleden tog kalenderne frem og skulle planlægge en møderække, var det bare ikke muligt at samle 7 mennesker på ét og samme tidspunkt i resten af 2005!!
Så hvad enten vi synes om det eller ej, er vi pisket til at lære at samarbejde i flexible teknologier. Ellers ryger samarbejdet! Det nytter ikke, at vi bliver ved med at mene, at det at mødes face-2-face er det eneste rigtige og bedre....
I dette undervisningsforløb synes jeg, det rykker. Selvom vi ikke er en stor gruppe kommunikerer vi på mange forskellige måder og i mange forskellige rum fra Blackboards konferencesystem til Flickr mails. Helen og jeg taler en del om de forskellige kommunikationsformer og de forskellige deltagerroller, der kommer til udtryk i de forskellige rum, og en dag får vi nok sat os ned og skrevet noget om det.
Men med hensyn til blogger møderne, så kunne det være sjovt at udtænke et 'virtuelt bloggermøde' - f.eks. hvis alle aftalte en bestemt dag at skrive om et bestemt emne, og deltagerne så hen over den næste par dage forpligtede sig til at læse alles blog og lægge kommentarer i 5 andre blogs samt skrive i egen blog med hyperlinks til 5 andre blogs.
I vores - underviningsmæssige sammenhæng, kunne vi f.eks. aftale at emnet i en uge skulle være 'Børns egenkultur - hvad er det?' - ud over at følge ovenstående regler (måske er 3 kommentarer og 3 hyperlinks tilstrækkeligt, når vi ikke er flere?) kunne vi jo f.eks. invitere en 'ekspert' til at deltage. Jeg sikker på, at Carsten Jessen vil synes det er et spændende projekt at deltage i. Vi kunne også invitere Trine, hvis hun har lyst.
Hva' siger I piger - skal vi prøve det?