31 december, 2005
30 december, 2005
Kreative ideer på Internettet - hvordan man supplerer sin SU
Fidusen er at sælge reklamer og betale 1$ pr. pixel. Efter sigende har han nu tjent 6.3 millioner kroner. Og så er siden langt fra køn :)
Inden nogen bliver alt for misundelige, så forlyder det, at mens projektet oprindeligt var tænkt som en måde at financiere studierne på, så har den studerende nu så travlt med sitet, at han ikke kan nå at passe sine studier - og kan åbenbart ikke engang nå at passe sitet heller *G*
Senere i dag kom jeg forbi projektet: The Mile Wall. Projektet er lavet af Travis Smith som ifølge sitet er en 19 år gammel college student fra Savannah College of Art and Design. Hans projekt går ud på at komme i Guinness Book of World Records med den længste vertikale webside. Dét kunne jeg altså ikke stå for, så jeg har betalt 1$ med min PayPal konto for at få et billede af CVU Sønderjylland på muren :)
Hold øje med

On The Wall
Om Web 2.0 og betaversioner
Jeg forestiller mig bloggen som en studieressource, hvor studerende kan få et overblik over, hvad der findes og dermed tage det i anvendelse, de aktuelt kan bruge som studieredskab.
Jeg lægger linket til den nye blog (Web 2.oh!) her i bloggen (under links) i næste uge. Der er flere ting, multimedieholdet vil kunne have glæde af, tror jeg.
Det ganske fantastiske muligheder, der dukker op for tiden på nettet: Weblogs, Flickr, podOmatc, del.icio.us, Bloglines og Basecamp, som vore studerende på multimedieholdet allerede bruger samt Protopage og Squidoo, som jeg har lavet til holdet.
Alle disse muligheder er en del af det, der betegnes som Web 2.0 - altså 2. version af Internettet. Det begreb er der en del diskussion om, men det dækker det faktum, at Internettet nu er et sted, man ikke blot passivt betragter, men også aktivt deltager i. Det kaldes også the read/write web. Og mulighederne for at deltage/skrive/publicere/diskutere bliver flere og flere hver dag.
Mange af de nye muligheder er Beta versioner - dvs. ting, der ikke er færdigtestet endnu. Det betyder selvfølgelig, at man må forvente mangler i funktionerne, men på den anden side betyder det ofte også en åbenhed, man mangler hos mange betalingstjenester.
Et eksempelt er her i dag, hvor Arvind, der har set, at jeg anmelder Zoho Writer lægger en kommentar, der inviterer til dialog/feedback. Jeg mailede selvfølgelig straks tilbage - dels at jeg anbefaler Zoho til mine studerende (hvad han jo ikke kan vide, da han ikke forstår dansk :), men jeg benyttede lejligheden til at brokke mig over, at grafikken ikke kommer med i Word og .pdf filerne og straks kom der en mail tilbage, hvor Arvind skriver:
. Tænk, hvis Microsoft var lige så åben *rofl*
Thanks a lot for your glowing comments. Yes, blogs are a wonderful medium & it's blogs that have connected you & your students with Zoho so quickly & easily. We sure will look into the issue of graphics (images) not turning up in doc/pdf formats & will get back to you on this.
PS. Jeg er selvfølgelig ikke blind for, at Web 2.0 også er en del af en ny forretningsstrategi, hvor man i stedet for at "brande" produktet som Coca Cola og McDonalds i gamle dage nu kommunikerer direkte med sine kunder - bl.a. ved hjælp af blogs. Som Arvind skriver i den mail til mig, hvor jeg spørger, om jeg må citere hans mail her i bloggen: "Of course you can. I'm all for blogs :-)" - hvorefter han lige benytter lejligheden til at gøre mig opmærksom på andre Zoho produkter, der kunne være interessante for uddannelsesinstituioner (Zoho Planner og Zoho Callenge) *S*.
29 december, 2005
Foto Galleri: Jalbume
Hvis man vil lægge sin præsentation ud på nettet kræver det en ftp adgang (en server), men man kan jo også bære dem rundt på en memorystick eller brænde dem på en CD-rom.
Tjek også lige mine tomat-eksempler ud :)
MOMA Museum of Modern Art
Helt vildt er "Safety Gear for Small Animals" - find "Safety Gear for Small Animals" i index'et.
28 december, 2005
Set på Flickr
Jeg kom forbi en flot anvendelse af notefunktionen på Flickr i dag.
Klik i Flickr (- virker ikke her i bloggen) på "Zoom ind", så viser næste billede - og næste close ups af motivet.
Blooming tree 1
Originally uploaded by GustavoG.
Her er de to øvrige billeder som giver illusionen af Zoom:
Blooming tree 2
Originally uploaded by GustavoG.
Blooming tree 3
Originally uploaded by GustavoG.
Nok en julegave
Multimedie
Hvis du skulle have glemt, hvordan du skifter startside, så gør du således:
Klik ind på siden, du vil have som startside
Vælg 'Funktioner'
Vælg 'Internetindstillinger'
Klik på knappen 'Brug aktuel side'
Klik på knappen 'Anvend' (nederst til venstre)
26 december, 2005
Squidoo
Jeg har arbejdet med "Personaliserede sider" og "Tag Skyer" - spændende.... der er rigtig mange, og der kommer flere til så at sige hver dag.
Som sædvanlig tror jeg ikke på én løsning for alle, så jeg knkler mig stille og roligt igennem et antal for at mærke, hvad de hver især er gode til.
I dag har jeg lavet en såkald "Lens" (en form for en sky) til Multimedieholdet i Squidoo.
Squidoo / Multimedie 2005 ser således ud:

Det tog ikke uoverkommelig tid at lave den, og jeg forestiller mig flere måder, Squidoo kunne bruges på:
- som her - et hold, hvor underviseren får et overblik over/indblik i alle studerendes aktiviteter
- en samlet side med alle undervisernes hold - der er nemlig ikke blot mulighed for at lægge enkeltlinks ind, men også mergede feeds, således at et helt hold optræder som ét link
- en side pr. studerende - en form for portfolie
- i institutionssammenhæng er den også oplagt - her kunne man endda give linket til forældrene (ét link for den samlede institution eller ét for det enkelte barn?)
Hvad siger I til den oversigt, kære studerende? Er det ikke rart? Og rolig nu - den er lavet færdig, det er ikke noget nyt, I nu skal i gang med - det er en (forsinket jule)gave til jer *lol*
Mest til Helen:
For at det ikke skal være løgn har jeg fundet en australsk tjeneste, som til forveksling ligner en portfolie: openomy - den ligner en skrabet udgave af det Agnete sidder og arbejder med til undervisernes materialer!
Og hvor bliver den snå så af????? Det eneste sted, det sner konstant og vedvarende er i Dortes blog - i min blog er sneen også kun "halvhjertet" på grund af "Læs mere...." funktionen :(
Online tekstbehandling
Zoho Writer er et gratis tekstbehandlingssted på nettet. Ud over at skrive, redigere og dele dokumenter, kan man eksportere dokumenter til Word, .pdf og sxw samt poste dem til blogs (Blogger/Typepad/LiveJournal).
Editoren er lækker, og Zoho Writer ser meget lovende ud.
Ovenstående er posted fra Zoho Writer.
Der er ret mange muligheder for at dele dokumenter i Zoho Writer:
- man kan sende en email med et link (og vælge at skrivebeskyttet eller ej)
- man kan sende en email med dokumentet som vedhæftet fil
- man kan gøre dokumentet offentligt tilgængeligt
(http://www.zohowriter.com/public/16627/17677)
Som det ses på illustrationen, kan man indsætte grafik i editoren i Zoho Writer, men grafikken kommer selvfølgelig ikke med i bloggen, da den ligger på den lokale harddisk. Heller ikke i Word dokumenter og .pdf filer kommer grafikken med - øv!
Writey er ligeledes et gratis tekstbehandlingssted på nettet. Writey ligner lidt mere en Wiki.
Der er også en god, gratis, online Wiki: Jotspot. Det er den eneste ægte, gratis Wiki, jeg indtil nu har fundet. De øvrige har manglet en eller flere vigtige funktioner.
24 december, 2005
Blockquote test
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.
Jeg skulle lige se, om tagget 'blockquote' virker i blogger. Det gør det :))
Det skrives som sædvanlig
tekst
Den mærkelige tekst hedder "lorem ipsum" eller en mumletekst, der bruges, når man skal afprøve et layout, og den har været anvendt som "dummytekst" siden 1500-tallet.
Jeg troede, at det var en "intetsigende" tekst indtil jeg blev klogere for kort tid siden. Teksten er en klassisk latinsk tekst skrevet af Cicero år 45 F.Kr.
Performancing
Man kan endda Copy / Paste et billede på en website. Det har håndtag og det hele i editoren.
Dette indlæg er sendt fra Performancing.
PFF gives you an easy way to blog about the webpage you are viewing.When you right-click anywhere on a webpage, you will find an additional context-menu item called "Performancing" and a submenu-item called "Blog this page (in Split Browser)"
23 december, 2005
Inspiration
Marshmellow gun er herlig - her er oven i købet fortalt, hvor inspirationen kom fra og videoen viser endnu et (nødvendigt) produkt :)
Pruttemaskinen er heller ikke tosset - her er forklaringen både som stillbilleder og som video-demonstration.
- og kom så ikke og sig, at tegneserier ikke er skadelige *lol*
Der 227 projekter, og måske nogle ideer at hente?
Tidsånden
Måske siger årets statistikker mere om den sag. I dag kom f.eks. Googles Zeitgeist, her kan jeg se, hvad der binder verden sammen i denne globaliseringstid: naturkatastrofer og medier (populærkultur).
Særligt interessant er det at se, at på det tekniske område er det præcist det, vi har arbejdet med i multimedie: billeder (digitalt kamera og psp) og lyd (podcasting: ipod, mp3 palyer), der topper listen.
Årets ord er "Podcast". Der er mere at læse om det på danmarks første Podcast Portal. Portalens "Kom godt i gang" er et godt sted at starte for de, der får en mp3 afspiller eller en ipod i julegave :)
Søgemaskinen Yahoo! har ifølge Erik Høy fået et ekstra faneblad til søgning af audio/podcasts.
Det ser også ud til, at dating får helt nye muligheder :)
22 december, 2005
Hosting
BubbleShare er et nyt sted, hvor man kan gemme fotos (private og offentlige). BubbleShare har ikke Flickrs mange muligheder for "sociale aktiviteter". BubbleShares fordel er, at den er enormt simpel. Kan man finde en fil på sin harddisk, er man straks ekspert.
I den helt anden ende ligger Ourmedia, som kan del hele, men til gengæld er svær at finde ud af at bruge.
Delte dokumenter på nettet
Zoho Writer og Writely et gratis tekstbehandlingssted på nettet. Ud over at skrive, redigere og dele dokumenter, kan man i Zoho Writer eksportere dokumenter til Word, .pdf og sxw samt poste dem til blogs (Blogger/Typepad/LiveJournal) .
20 december, 2005
4 dage før jul
Helen og jeg har desuden i dag forsøgt at geare Multimedieholdet lidt op igen. Det var vist både eksamensfladhed og andre fag, der tog energien, men der er så kort tid tilbage, at vi altså MÅ igang igen. I morgen opretter Agnete og jeg så det nye domaine og den nye blog. Det bliver spændende at se, om vore studerende synes, det er let eller svært at sætte sig ind i en ny blogteknologi ("Wordpress"). Denne gang er der jo den store fordel, at de ved, hvad en blog er, og hvordan de skal tænke om den. Så mon ikke det går ret smertefrit?
Meget af materialet/indholdet til projektet har de jo allerede liggende på deres blogs - det skal blot tilpasses i formen til det nye projekt.
Ja, selv vores "specialstuderende" er blevet aktiv på sin specialeblog *rofl*
Fremover vil de studerendes 1. blog være deres "private" blog - som de kan anvende til studiet eller familien eller en blanding....
Deres 2. blog vil fungere som skitse til det fælles projekt: do-it.cvusonderjylland.dk, som vi opretter på seminariets server i morgen eftermiddag. Dette fælles projekt er holdets afsluttende eksamensprojekt: en videndelingsblog til både børn og pædagoger.
Vi har valgt at bruge "Wordpress" i stedet for "Blogger", fordi WP har funktioner, det ikke er muligt at lave i "Blogger", f.eks. kategorier og søgefunktioner. Hvis disse funktioner ikke er til stede, kan bloggen hurtigt blive uoverskuelig at anvende som ressource.
"Blogger" er god, når det er dagbogstekter, der skrives - når læseren følger fortløbende med, som vi har gjort i holdets blogs her i forløbet, men det nye projekt kommer til at virke lidt mere som en mellemting mellem en blog og en website. Her er det meningen, at der ligger ressourcer/ideer/beskrivelser - samtidig med, at der løbende også skal komme nyheder og samtaler - i form af kommentarer eller links til andre blogs. Det bliver spændende, om vi kan få det til at fungere........
13 december, 2005
Professionel fotograf på Flickr
Jonny Rotten
Originally uploaded by uground1.
Der er nu også en professionel fotograf på Flickr. Andy Rosen, en kendt punk fotograf har lagt sine private billeder fra Punktiden i London på Flickr.
Andy Rosen er i dag en kendt filmeffekt fotograf.
Andre af Andy Rosens foto på nettet. Jeg er især ret vild med det midterste i sidste række - sikke en lyseffekt!
12 december, 2005
To programmer til beskæring af billeder
Et andet gratis, dansk program, Photo Crop Mechanics kan læse JPEG, BMP og GIF filer, men gemmer altid i JPEG formatet. Digitalmagasinet (hvor jeg også fandt adressen til JPEGCrops) har en glimrende vejledning i programmet (NB. der er flere sider, klik på >> for at bladre).
Picture Scaler er et simpelt program til at scalere billeder. På Peter Lars Jensens website finder du et lille program og en let og enkel anvisning på, hvordan du reducerer størrelsen af et digitalt billede. Programmet er gratis, men det indebærer, at der er en reklame for programmet nederst på hvert billede.
11 december, 2005
Snefnug

Snefnugget er lavet på nettet, et sted, der hedder Make-a-Flake. Det kræver ikke megen forklaring. Når prikken i saksen er grøn, kan du klippe, mens det ikke er muligt, når prikken er rød. Resten er som i den virkelige verden.
09 december, 2005
WordPress
Den største forskel ligger i, at man skal have sin egen server for at have WordPress kørende. Her er fordelen ved Blogger, LiveJournal, MySpace, Smartlog.dk m.fl., at de alle hoster bloggene for brugerne. Det vil sige at i jeres pædagogiske arbejde, er de at foretrække.
WordPress har dog nogle vigtige funktioner, som gør, at jeg vil anbefale netop WordPress til dette projekt. Baggrunden er, at projektet jo ikke i sit væsen er et ”dagbogsprojekt”, som jo ellers er blogs væsen og karakteristika. Projektet I planlægger er mere en ”Ressource” end en dagbog – dog er samtalen stadig et centralt element, og bloggen er derfor at foretrække frem for et webiste. Nyheder står øverst (læserne følger løbende med og har selvfølgelig bloggen i sin newareader/Bloglines) og kommentarfelt (læserne bidrager – både med spørgsmål og egne ideer og løsninger).Dét som er bloggens fordel (frem for en website) er dog også dens svaghed: bloggen er vanskelig at finde tilbage i – man skal kende materialet for at vide, hvad man skal søge efter og om det i det hele taget er der, og man skal vide hvilken måned, posten blev skrevet i for at finde den i arkivet.Her har WordPress to løsninger: et fuldsøgefelt og kategorier. Fordelen ved kategorierne (ligner faktisk det, vi i delicious og Flickr kalder Tags) er endvidere, at man kan kategorisere/tagge en post i flere kategorier. Det betyder så, at en post kommer frem både i kategorien ”Billedbehandling” og i kategorien ”Målgruppe 3 til 5 årige” (bare et eksempel).
At installere WordPress på vores server, sætte templaten op og få de funktionaliteter, vi ønsker os ind i den, tager Agnete, Helen og jeg os af. Det betyder selvfølgelig, at det sjove arbejde med at indrette og pusle om bloggen ;) ikke bliver en del af jeres opgave, men da det er et fællesprojekt, er det nok af mindre betydning. Vigtigt er det, at I sammen snakker meget grundigt igennem, hvilke funktioner, der skal være og hvilke andre krav, der skal stilles til layoutet. Er der mange indlæg og store billeder, kan det ikke nytte, man vælger et layout med smalle spalter. Vil I have mange forskellige funktioner, skal I til gengæld heller ikke vælge et for simpelt layout.
Her er en adresse til en WordPress Theme Viewer med alle de layout et hjerte kan begære *S*. Vælg Filmstrip i stedet for Thumbnails, så får alle eksemplerne præsenteret i én lang række øverst på skærmen. Når I klikker på et eksempel vises det i fuldstørrelse. Men jeg vil bede jer stille jeres æstetiske sans på Stand By i første omgang. I må endelig ikke forelske jer så meget i de søde vovser, at I glemmer opgaven: at finde vigtige funktioner!!!
Skal der være en kalender? Skal der være en Blogroll (linksamling)? osv, osv.
Først når vi har funktionerne på plads tager vi fat i æstetikken.
Til den tid vil jeg arbejde med layoutet i ”faurholts fumleri”, så I kan følge med i processen, og når layoutet er på plads dér, flytter vi det til jeres blogs endelige plads, som skal hedde????????
08 december, 2005
Læring som Hard fun
Seymour Papert bliver opmærksom på fænomenet "Hard fun", da et børnehavebarn beskriver sit første besøg i computerrummet med ordene: ”Det var sjovt” og efter en pause tilføjer "Det var virkeligt svært". (Papert, 1996: 52-53), og Papert’s pointe er, at når læring er sjovt, er det ikke på trods af, at det er svært, men netop fordi, det er svært. Paperts mener, at "hard fun" er et udbredt koncept i børns tænkning, og anser det for et fundamentalt princip i gode læreprocesser.
I artiklen udfoldes Paperts begreb om "hard fun", et begreb, som artiklens forfatterne ser som et centralt læringselement i problemorienteret undervisning i videregående uddannelser. Forfatternes påstand er, at problemorienteret undervisning evner at bringe lethed, sjov, kreativ nysgerrighed, spørgelyst og en legende stemning ind i studierne, og de spørger udfordrende: "Ønsker vi vore studerende tynget af den læseplan, vi har lavet eller opløftede af deres egen læseplan og dagsorden?"

Det "svære" i læreprocessen har ifølge forfatterne tre dimensioner: det vanskelige niveau forbundet med selve problemet (den studerende udfordres), det høje aktivitetsniveau læringen kræver (den studerende er aktiv deltager og ikke passiv iagttager), og læringens forandringsnatur i kraft af den ændring af holdninger og opfattelser, læring har som konsekvens (læring handler ikke kun om at tilegne sig viden og færdigheder).
Jeg tager næppe fejl, når jeg beskriver undervisningen på dette hold som "Hard fun" :) Der er blevet grædt og raset, grinet og jublet, kan vi se af logbøgerne...... Vore studerende er blevet udfordret, de har knoklet, og de har tilegnet sig meget andet end viden og færdigheder. Og det er just, hvad et studie i bund og grund handler om, udtrykt meget præcist af Rommetveit (1996): "Det at lære et fag er at lære sig nye tænkemåder, ikke bare at tilegne sig ny information."
Derfor, kære studerende, anbefaler Helen og jeg kun manualer som absolut sidste nødudgang. De er brugsanvisninger, som ikke sikrer forståelsen, men kun produktet. I ved det godt – først når I har tilkæmpet jer færdigheden i tænke om programmerne og deres funktioner (hard/svært) kommer friheden, kreativiteten, den legende stemning, latteren og jubelen (fun/sjovt). Så, som der står i en berømt bog: "Sandelig siger jeg jer: Hvis I ikke vender om og bliver som børn, kommer I ikke ind i Himmeriget." (Matt 18,3)
05 december, 2005
FNs børnerettigheder
En amerikanske advokat mener, at skolerne måske kan forhindre blogging fra skolens computere, men at skolerne overtræder "The First Amendment" (Ytringsfriheden), hvis de blander sig i, hvad eleverne blogger fra deres hjem.
Skulle mediepanikken brede sig til Europa, vil teenagerne kunne påkalde sig både
FNs konvention om menneskerettigheder samt FNs Konvention om Barnets Rettigheder, hvor artikel 13 omtaler børns ytringsfrihed.
Artikel 13
1. Barnet skal have ytringsfrihed; denne ret omfatter frihed til uanset territoriale grænser at søge, modtage og videregive oplysninger og tanker af enhver art, enten mundtligt, skriftligt eller på tryk i form af kunst eller gennem en hvilken som helst anden udtryksmåde, barnet måtte vælge.
2. Udøvelsen af denne ret kan underkastes visse begrænsninger, men kun sådanne som følger af lovgivningen, og som er nødvendige:(a) af hensyn til andres rettigheder eller omdømme; eller(b) til beskyttelse af national sikkerhed, offentlig orden (ordre public), folkesundhed eller sædelighed.
Det vigtige i Artikel 13 er, at begrænsningerne skal være nedfældet i lovgivningen og det er altså ikke nogle "civile" voksne (pædagoger, lærere eller skoleinspektører), der kan formulere disse begrænsninger.
03 december, 2005
3. seminar
Vi kunne mærke, at vi var ved at have trukket elastikken rigelligt lang mht. at introducere nye programmer - de udskød og udskød. Nogle forsøgte endda "at få lov" til at udsætte ;)
To dage før seminaret tog så pokker ved dem, og Snip! Snap! - så havde de alle "bikset" en multimedieproduktion sammen. Selvfølgelig ikke med udnyttelse af alt, hvad Medi8or kan, langt fra, men alligevel med stor sikkerhed og fortrolighed. På 2 dage! Jo, jo - de ka' noget nu. Eksempelvis sætte sig lynhurtigt ind i et nye program.
2. dag på seminaret var eksamen. Og det kunne ses på karakterne, at vore studerende både har været særdeles engagerede og at de har lagt et stort arbejde og mange timer i faget. Helen og jeg har heldigvis årelange erfaringer med eksterne censorer og kender derfor niveauet. Ellers ville vi nok have været mindre "gavmilde" med karaktererne. Men vi gav vore studerende de karakterer, som vi ved, de ville have fået med en ekstern censor.
At vores vurdering var rigtig, fik vi bekræftet på en meget interessant måde, idet en af vore kolleger (der underviser på 2 forskellige seminariers netuddannelser) på lærerværelset fremhævede et hold studerende, som et hold med ganske særlige kommunikative og sociale netkompetencer. Helen var kvik nok til - da han havde prist holdet i høje toner - at spørge, hvem det var? Og op af tasken tog vor kollega et billedark - af det hold, vi just lige havde eksamineret i multimedie!!! Yes! De kan noget ganske særligt.
Undervisning1
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning2
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning3
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning4
Originally uploaded by LizArt.
Undervisning5
Originally uploaded by LizArt.
02 december, 2005
Nyttige adresser
Her kan du gratis uploade op videoer på max. 10 MB/pr. styk i formaterne WMV, AVI, QuickTime og Mpeg. Så vidt jeg kan se, er der ikke andre begrænsninger.
Det er gratis, men du skal finde dig i, at de afspiller reklamer mellem dine videooptagelser!
Via ComOn.
VeoH ser ud til at være lidt af samme skuffe. Her skal man dog downloade et program til computeren.
Der er også kommet en dansk Podcast portal med det nudanske navn "Podhead" :)
Portalen giver dig mulighed for at høre smagsprøver, inden du tilmelder dig. Foreløbig er portalen gratis. Beslutter du dig for at tilmelde dig, vil portalen automatisk downloade Podcasts til din computer - Podcasts, som du kan overføre til din mp3 afspiller.
På siden her, kan du se kategorierne og lytte til smagsprøverne. Der er ikke mange endnu, kategorierne tyder på, at det er et projekt med ambitioner.
Vis Computerworld.