09 februar, 2007

Haiku digte igen

Forleden skrev jeg om de Haiku digte Ole Bundgaard og Henning Brunk har skrevet i min (gamle) Haiku blog. Mit problem i den blog er, at den er så gammel, at Blogger.com ikke havde kommentafunktion, dengang jeg oprettede den. Derfor har jeg lavet kommentarfunktionen i en anden teknologi, som jeg så heftede på bloggen. I mellemtiden har seminariet så lukket den mailserver, som jeg fik mails sendt til, når der er nye kommentarer. Ak, ak. Der er meget at holde øje med og huske i en foranderlig verden.......

Nå, det var jo lidt flovt, at jeg ikke havde takket for digtene, så jeg skyndte mig at sende en takkemail til Ole Bundgaard og Henning Brunk. Og tænk i dag får jeg så en mail fra Henning Brunk, som skriver, at det er synd, at der ikke er andre, som bidrager til min blog, og at han nu har sendt min blogURL til nogle af sine venner, som er skolelærere :) Wauw! Mon jeg nu får Haikudigte fra skolebørn? Dét ville vel nok være herligt!!
Så må jeg jo bare håbe ungerne ikke ser Ole Bundgaards digt:

Opmærksomme børn
der holder deres kæft er
bare så søde

Henning Brunk giver mig også et link til sine digte på digte.dk: Henning Blunks digte. Prøv f.eks. at se Henning Brunks billeddigte (f.eks. Dagligdagen). De er da lige til at blive inspireret af.

Digte.dk er i øvrigt endnu et fællesskab på digtet. Bemærk kommentarerne til digtene:

06 februar, 2007

Tegneprogrammer

I multimedie har vi arbejdet med billedbehandlingsprogrammer, men ikke med tegneprogrammer, som er noget helt andet. Alle Windowbrugere har tegneprogrammet "Paint", som bestemt ikke er noget at råbe hurra for.

Et fabelagtigt program var derimod Dabbler, der engang fulgte med Wacom tegneplader. Hvad der er blevet af Dabbler siden Corel købte det, ved jeg faktisk ikke - det ser ud til at være afløst af et andet program, Corel Painter Essentials, som jeg ikke kender.
Men der er jo andre muligheder.

Jeg har engang lagt et link til gratisprogrammet Babysplat. Programmet er beregnet for de helt mindste, og det kan diskuteres, om det er et tegneprogram *G* Programmet er helt uden funktioner - "babyen" skal blot hamre i tastaturet, så kommer der helt ukontrollerbare farver og figurer - for ikke at tale om lyde - på "lærredet".

Babysplat er et program, der skal downloades og installeres, men der er mange online programmer som f.eks. ArtPad, som jeg skrev om i forrige post.

1. Voksenversionen af Babysplat hedder JacksonPollock efter den berømte amerikanske maler, Jackson Pollock *S*

2. BillyBear4Kids ligner programmet KidPix en hel del, men er altså online. Der er faktisk mange funktioner, og de er lette at forstå uden instruktioner.
3. Scribbler er noget mere avanceret. Her tegner man en lille skitse, og ved hjælp af vektorgrafik fyldes tegningen så op med (computergenererede) streger.


Man kan ikke styre stregerne som sådan, men man kan ændre deres farve, tykkelse og tæthed (klik på pilen ved "Scribbler Settings").

Haiku digte

Hanne Søgaard viste i dag mig et fedt online tegneprogram, ArtPad (Se hvad Hanne skriver om programmet i posten "Tegn online"). Programmet lover, at man kan gemme og sende "værket". Det har jeg dog ikke kunnet få til at fungere, men et skærmdump virker jo altid :)



Billedet er lavet i ArtPad - Haiku digtene er skrevet i Peter's Haiku Generator.

Jeg lavede for mange år siden (i 2003) en Haiku blog til dansklærerne. De var ikke interesserede, og siden har bloggen så bare ligget derude..... Nu, da jeg ville finde Haiku generatoren, opdagede jeg, at nogen, jeg ikke kender, er kommet forbi, og de har skrevet nogle Haiku digte til mine billeder. Hvor herligt :)

Den ene er endda billedkunstneren Ole Bundgaard, som har en smuk side på nettet. Jeg gætter på, at den anden, Henning Brunk, er Haiku forfatter. Wauw!!

Er du Haiku-digter og har lyst til at bidrage med et digt, er du meget velkommen
At tegne med en mus er som at tegne med vanter på - med en Wacom tegneplade er man langt bedre udstyret.

01 februar, 2007

Privat eller offentligt?

24 timer har i dag en nyhed om internettet, som nok næppe kommer som en overraskelse for læsere af bloggen her ;)

Mor og far har flyttet det private familiealbum ud på internettet. Millioner af privatfotos og videoklip med alt fra 3D-skanninger af fostre, gravide maver og nyfødte babyer ligger frit fremme på hjemmesider, som danske forældre har oprettet. Alene hos udbyderen 123hjemmeside.dk bliver der hver måned oprettet 3.000 nye hjemmesider.»Hjemmesiderne er fuldstændig ligesom gammeldags fotoalbum. Halvdelen af vores brugere tilmelder sig desuden lister, så fremmede let kan finde deres sider. Resten holder det mere privat, så man skal kende adressen for at finde siden,« siger Jacob Elk fra 123hjemmeside.dk. Lysten til at vise familien frem er et udtryk for samme fænomen som Robinson Ekspeditionen og andre reality shows, mener Niels Ole Finnemann, professor og leder af Center for Internetforskning ved Aarhus Universitet.»De traditionelle grænser mellem det offentlige og private bliver udvisket. Vi tillader folk at komme længere ind i forhaven og viser mere af vores stue frem for omverdenen, og det gælder også familiefotos på nettet,« siger han. (Babyfotos boomer på nettet).

123hjemmeside.dk ligger nogle illustrerende eksempler, f.eks har en af ejerne af 123hjemmeside.dk's familie, Jacob Elk lagt et omfattende familiesite ud.
Mange af eksemplerne trækker endog meget konkret på kendte kulturelle fænomener, som f.eks. "Familiealbummet".

Udviskningen af grænsen mellem det private og det offentlige har også antropologen Marie Stender fat i (se f.eks Weekendavisen: Den usynlige ligusterhæk). Marie Stender har skrevet speciale om en nye arkitetktur-trend, hvor hele fasaden er vinduer og fortæller i artiklen, at trenden med at bygge i glas kommer fra Holland, hvor man siden pietisterne har haft tradition for store nøgne vinduespartier. Pietisterne mente, at vinduer uden gardiner signalerede fromhed.

Jeg boede i nogle uger i Ütrecht, og når jeg gik tur på gaden om aftenen, oplevede jeg netop, at jeg kunne kikke direkte ind i folks stuer. Da jeg undrede mig over de manglende gardiner, fortalte hollænderne mig, at man da bare ikke kikkede ind! Lidt svært for en nysgerrig dansker, må jeg beskæmmet indrømme.

Selvom Marie Stender er imod at drage paralleller til en anden tid, mener hun dog, at noget af det samme er på spil i nutidens glashuse: "Det er lidt syndigt at skjule sig."

Det er ret spændende synes jeg, for på en og samme tid er der altså tale om, at vi viser mere af det private frem, samtidig med at nutidens familieliv beskrives med ord som "cocooning" - at vi trækker os mere og mere tilbage til familien og væk fra det offentlige. Ganske den samme dobbelthed, som findes i åbningen mod det globale på samme tid som lukketheden mod nationen.......