27 juni, 2006

Du er, hvad du tagger


Du er, hvad du tagger
Originally uploaded by
LizArt.

Sådan ser "Du er, hvad du tagger"s netværk ud i en grafisk afbildning.

Grafen er lavet på siden "Websites as Graphs". Se min Flickrside for flere grafer.... Jeg har tagget alle med websitesasgraphs, så de er med i den gruppe, hvor der pt. ligger 1533!

TouchGraph er ikke helt så smuk, men dog bedre, da den angiver URL'en på alle i netværket

Wee_Blog

TouchGraph kan dog desværre ikke lide "Du er, hvad du tagger" - måske fordi der er et tal i URL'en :(

26 juni, 2006

Fabelagtig video

Royksopp - Remind Me


if:book fortæller i dag om denne fire år gamle video, der vandt MTV Europe video music award for best video i 2002.
if:book er helt lyrisk i sin begejstring over videoen, en begejstring jeg deler. Den er helt fantastisk!

Og så har jeg i øvrigt postet såvel video som tekst fra YouTube. Ganske som man også kan i Flickr. Neat!

24 juni, 2006

Statistik

Jeg var lige inde at kikke på statistikken i min gæstebog. Det er da ret vildt:

Jeg skal da vist til at passe den lidt bedre!

Som noget nyt har jeg nu også lagt et link et forum ind under gæstebogen. Om det er så vildt god en ide i en blog - der jo allerede har kommentarfelt, ved jeg ikke. Måske er det bedre egnet til en egetlig website, der jo ikke har bloggens kommunikationsmuligheder?

sms'er

Jeg henviste i kommentarerne i sidste post til et Ph.d projekt om unges brug af SMS. Her lige et par fakta om projektet samt et par gode link:

Ditte Laursen forsvarer sin PhD afhandling: "Det mobile samtalerum - unges kommunikation og samværsformer via mobiltelefonen" på Syddansk Universitet d. 30. juni.
DR, Videnskab og IT har en lille omtale med 3 gode links til artikler af Ditte Laursen.
Weekendavisen har også en artikel "MYM;-)" - den kan I finde i Artikeldatabasen.

Det spændende ved Ditte Laursens projekt er, at hun ser mobiltelefonen i en social sammenhæng.

Men da ferietiden nærmer sig, skal I også lige ha' denne sjov nyhed om mobiltelefoner/generationer:
PC World havde for nogen tid siden en artikel: Mobil-børn snyder ældre læreres hørelse

22 juni, 2006

"Kommunikationsadfærd"

Man kan læse meget på nettet om nye kommunikationsformer, men det mest spændende er nu at deltage selv. En af årsagerne er sikkert, at de mange nye muligheder er under udvikling - der er ikke faste normer (endnu). Og dog...., jeg ser dem faktisk tegne sig allerede. Der er faktisk allerede nu forskellige forventninger til de forskellige typer/teknologier.

Jeg undrede mig d. 20. maj over Magisterforeningens artikel: "Universitetslærere bombarderes med e-mails fra studerende", og må indrømme, at jeg tænkte: "Hvad bruger de deres elæringssystem til"? Syddansk Universitet har Blackboard ver. 8 - et elæringssystem, som vi i CVU'erne af prismæssige årsager slet ikke kan komme i nærheden af. Vi har også Blackboard, men kun ver. 5.5 (snart 6.0), som kun er et LMS og ikke udbygget med et fabelagtigt CMS som Syddansk.
Vore studerende får fra dag 1. at vide, at al anden kommunikation end den strengt personlige, foregår i Blackboard, og at de vil få respons indenfor 48 timer. Hvis de studerende mailer til mig om ting, der er ganske almindelig information, svarer jeg stille og roligt: "Da der sikkert er flere end dig, der sidder med samme spørgsmål, kopierer jeg det lige over i (angiver det præcise sted) i Blackboard. Her kan du også læse mit svar. I Blackboard fortæller jeg, at spørgsmålet er en kopieret mail. Det skal jeg kun gøre en gang eller to om året, så har alle set pointen: jeg svarer langt flere på én gang, og jeg har orden på de spørgsmål, jeg modtager, og den information jeg giver, idet Blackboard strukturerer det for mig i stedet for at alle indkomne spørgsmål ligger og roder i min mailboks.

Men de mange nye teknologier, som vi anvender på Multimedieholdet, åbner der sig flere og flere muligheder. Og her kommer det interessante - forventningerne til adfærden i hver enkelt af dem er helt forskellig. Nu får jeg f.eks. en del private mails om "ikke private" emner. Men jeg får dem i min Flickr mail - og her er der slet ikke den samme forventning om, at der skal svares med det samme (samme dag), som der er til email. Jeg svarer, når det passer mig. Og ingen rykker mig, hvis der går længere tid. Det samme gør sig gældende med chatten i Skype. Den bruger flere af de studerende også ofte til at kontakte mig, men mens der er en forventning om, at jeg tager telefonen, når den (og Skype voice) ringer, så er der slet ikke den samme forventning til chatten (eller MSN for den sags skyld). Et godt eksempel var i går, hvor Tommys og min chat ser således ud:

[10:58:20] Tommy siger :Hejsa Lis...
[13:29:47] Lis Faurholt siger :Hej Tommy
[16:28:47] Lis Faurholt siger :Nu går jeg hjem, Tommy. Vi er sikkert mere heldige en anden dag *G*

Tja, vi mødtes altså bare ikke den dag. Men en anden lykkes det nok..... Stress? Overhovedet ikke! Jeg kan godt have 6 - 7 invitationer til Skype eller MSN chat liggende. Jeg besvarer dem, mens jeg venter på at den kollega, jeg har ringet til tager telefonen, eller jeg tager et par minutters pause mellem to opgaver med en kaffekop i hånden - og lægger et par bemærkninger i chatten. Og de studerendes forventninger er netop, at sådan er samtalen. Et godt eksempel er f.eks. denne chat, som består af ialt 16 sætninger og som varer fra 11:23:43 til 14:30:42. Den starter ganske som den første med samme "invitation":

[11:23:43] Lene Schmidt siger :Hej Lis

Da jeg ikke reagerer skriver Lene senere:

[11:27:06] Lene Schmidt siger :Du er sikkert igang med noget nu, men jeg lader vinduet stå åben så kan du se den engang..

Kommunikationen i disse chatter ligner til forveksling den, der udspiller sig, når vi mødes på gangen, i rygeboksen, i kantinekøen eller lignende steder. Så småsnakker vi også. Hvis den studerende ønsker vejledning - og ikke blot at udveksle bemærkninger eller småsnak (som godt kan være faglig!!!) - ja, så aftaler vi selvfølgelig et møde. En telefonsamtale eller et Skypemøde (voice), et f2f møde eller en "aftalt" chat, hvor vi har sat tid af til at koncentrere os om hinanden.
Min pointe er, at det er forventningerne, der gør den store forskel, og at man kun stresses, hvis man lader sig stresse. Eksempelvis kan jeg sagtens tillade mig at skrive således til en studerende:

[21:24:21] Tommy siger :Hejsa... :) En lydfortælling er sjovt...
[21:25:02] Lis Faurholt siger :(Lige vendt tilbage fra Desparate Housewives).. ja?

Det er tilladt at have et liv, også selvom man er online det meste af tiden *S*. Jeg svarer kun, hvis jeg gider ved 9-tiden om aftenen - men hvem gider ikke lige lægge øre til, at en studerende synes faget/undervisningen er sjov? *G*

Jeg hader, når telefonen ringer, når jeg er kommet hjem, men jeg elsker SMS'er, som jeg kan læse/besvare, når det passer mig, og i arbejdstiden elsker jeg chatter, som jeg kan skrive en bemærkning i, når det passer ind i min arbejdsdag. De samstemte forveninger til "kommunikationsadfærden" gør hele forskellen.

PS. Hvis etikken skulle være helt perfekt, burde jeg have spurgt jer, Tommy og Lene, om det var OK, at citere jer, men udsagnene taget i betragtning, har jeg satset på at få tilgivelse i stedet for tilladelse ;)

17 juni, 2006

The Old Rat Pack* siger på gensyn

I dag var dagen for den interne prøves, så bortset fra de studerende, der skal til eksamen i dette grenvalgsfag senere, var det afskedens time i dag.
Det er altid lidt trist. Man har lært hinanden godt at kende, og så er det farvel. Men også her er bloggen og Flickr nu gode teknologier, som giver os mulighed for at bevare det netværk, vi har etableret igennem undervisningen. Sidste semesters studerende kikker stadig ind - både i kommmentarerne og i billedrækken øverst i min blog - alle, der tagger deres Flickr billeder med "cvusonderjylland" kommer jo forbi i min blog. Så det er ikke farvel, men på gensyn - som en studerende sagde, da vi gik ud af lokalet: - vi ses i bloggen.

* Gennem årene har vi fået mange skægge øgenavne af vore studerende, f.eks. "De gule kopper" (fordi vi altid havde en gul kaffekop med til undervisning :) og sidste år blev vi kaldt "De gamle rotter". Da vore studerende ikke har givet os et øgenavn i år, har vi selv strikket lidt videre på det fra sidste år, og fremover vil vi betegne os selv som " The Old Rat Pack" - så kan de jo til næste år kalde os "Kopibanden" *lol*

15 juni, 2006

Mblogging

Med Mobispine kan man sms'e (sende beskeder) via internettet til en blog. Det er en meget billigere løsning, end "ægte" sms'er - da sms'er som regel ikke fylder meget.

Desværre kan man ikke sende dem til Blogger, men til en speciel Mobispine-blog og den løsning Blogger selv har er kun for amerikanerne. Men der kommer hurtigt meget mere af den slags, så det gælder om at holde øje med, hvad der sker derude....

Jeg har beskrevet de konkrete fordele og ulemper ved Mobispine ovre i Bubbling Minds.